NATO va crea grupuri de luptă multinaționale în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia

NATO va crea patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Europa ca răspuns la operațiunea militară specială a Forțelor Armate Ruse din Ucraina, se afirmă într-o declaraţie publicată, joi, în urma summitului de urgență al Alianței.

„Vom crea patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Luăm toate măsurile și deciziile necesare pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor aliaților din toate regiunile și cu aplicarea unei abordări cuprinzătoare” – se arată în declaraţie. Totodată, în document se subliniază că demersurile Alianței „rămân preventive, proporționale și nu sunt îndreptate spre escaladarea crizei”.

NATO a desfășurat 40.000 de soldați pe flancul estic și a dislocat elemente ale unei forțe de răspuns. Alianța își va spori prezența militară pe flancul estic în mod permanent și, de asemenea, va consolida sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă – a declarat Stoltenberg.

„Liderii NATO au convenit să relanseze descurajarea și apărarea pe termen lung pentru a răspunde la noua realitate de securitate. Pe teren, vom avea un număr mult mai mare de trupe în partea de est a Alianței, care vor fi mult mai pregătite, vom desfășura mai multe echipamente și vom crea depozite de echipamente. În aer, vom desfășura mai multe aeronave și vom consolida apărarea noastră integrată aeriană și antirachetă. Pe mare, vom avea grupuri purtătoare de avioane de atac, submarine și nave de război dislocate în mod permanent. Ne vom consolida, de asemenea, apărarea cibernetică și vom intensifica exercițiile” – a subliniat Stoltenberg./ssirbu/gpodea

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/14173043

www.tass.ru – 24 martie