România se pregăteşte să extragă mai mult cărbune

Cărbunele devine o sursă de energie utilizată de țările Uniunii Europene în actualul context de securitate, iar planurile de trecere totală la energia verde trebuie să mai aștepte. Şi România se pregătește să extragă mai mult cărbune. Răzvan Stoichițoiu are detalii.

Reporter: Criza energetică generată de războiul din Ucraina i-a făcut pe oficialii europeni să reconsidere poziția față de energia pe bază de cărbune. În acest context, Complexul Energetic Oltenia își va mări anul acesta producția de cărbune cu circa 900.000 de tone.

Daniel Burlan, managerul companiei: Avem identificate posibilităţi de creștere a producției, prin creșterea cantității de cărbune pe care o extragem din perimetrele actuale și folosirea lui în unul din grupurile disponibile din Termocentralele Rovinari și Turceni. Asta înseamnă o producție suplimentară de 900.000 de tone de cărbune, care înseamnă circa 600.000 de megawatti-oră pentru acest an, începând cu luna mai.

Reporter: Pentru a crește capacitatea de producție, Complexului Energetic Oltenia va angaja 600 de persoane. Deși cantitatea de cărbune extras va crește în acest an, compania nu va deschide noi cariere miniere./geftene/cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 martie