UE va acorda Republicii Moldova 150 de milioane de euro, în cazul îndeplinirii acordului cu FMI

Republica Moldova va primi, din partea UE, 150 de milioane de euro sub formă de sprijin macrofinanciar dacă va demonstra progrese semnificative în implementarea programului macroeconomic elaborat de Fondul Monetar Internațional (FMI), a anunțat, joi, serviciul de presă al Parlamentului European.

„Majoritatea deputaților a aprobat acordarea Republicii Moldova a sprijinului macrofinanciar de 150 de milioane, din care 30 de milioane – ca ajutor nerambursabil, iar 120 de milioane – ca împrumut în condiții favorabile” – se arată în mesaj. Acesta notează că, pentru a primi aceste fonduri, republica „trebuie să demonstreze progrese semnificative în implementarea programului macroeconomic elaborat de FMI”.

De asemenea, autoritățile moldovenești sunt obligate să implementeze măsuri politice suplimentare convenite cu UE, care ar trebui să permită restituirea activelor furate de la bănci în 2014, când republica era condusă de o coaliție de partide proeuropene susținute de SUA și UE. De asemenea, autoritățile moldovenești au fost obligate să reformeze gestionarea fondurilor publice, justiția și achizițiile publice.

Se aşteaptă ca, în cazul îndeplinirii acestora, dar și a altor condiții, banii să fie acordaţi în trei tranșe în următorii doi ani. După cum a declarat deja ministrul moldovean de finanțe, Dumitru Budianschi, o parte din aceste fonduri este planificată să fie utilizată pentru menținerea deficitului bugetar./ssirbu/lalexandrescu

https://tass.ru/ekonomika/14173773

www.tass.ru – 24 martie