Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Procedura de cooperare între autoritățile române cu privire la minorii neînsoțiți care vin din Ucraina a fost publicată în Monitorul Oficial. Procedura stabilește pașii de urmat privind  înregistrarea, tranzitul, șederea și asigurarea protecției drepturilor acestor minori. Pentru fiecare minor neînsoțit, reprezentanții Poliției de Frontieră Române solicită persoanei adulte care călătorește împreună cu minorul informații cu privire la tranzitarea teritoriului național sau la intenția de ședere în România. Dacă minorul neînsoțit este în tranzit prin România alături de o persoană adultă, alta decât părintele sau reprezentantul legal, Poliția de Frontieră solicită persoanei adulte care călătorește cu minorul completarea unui formular tipizat. Acesta este disponibil în română, engleză, ucraineană și rusă și cuprinde informații despre destinația finală, ca și date de contact și de identitate ale persoanei adulte însoțitoare și ale minorului.

Dacă minorul neînsoțit rămâne în România alături de o rudă adultă sau de o persoană care a avut grijă de minor, Poliția de Frontieră solicită completarea formularului tipizat. Formularul va cuprinde informații cu privire la adresa la care vor locui, datele de contact și de identitate ale persoanei adulte însoțitoare și ale minorului. Pentru minorul neînsoțit care rămâne în România și nu are unde să locuiască, Poliția de Frontieră notifică, prin intermediul reprezentantului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din vamă, Grupul operativ pentru minori neînsoțiți .

Grupurile de minori din centrele de plasament din Ucraina sau din sistemul de protecție specială din Ucraina sunt îndrumate către poliţiştii de frontieră români, către reprezentantul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de la punctul de trecere a frontierei. Transportul minorilor neînsoțiți proveniți din sistemul de protecție ucrainean de la graniță și până la serviciul social identificat de coordonatorul Grupului operativ este asigurat de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență. În punctele de trecere a frontierei vor fi prezenți interpreți de limba ucraineană sau de limba rusă, voluntari ai instituțiilor de învățământ superior sau ai organizațiilor neguvernamentale, identificați prin intermediul Grupului operativ.

Pentru asigurarea dreptului la educație pentru minorii neînsoțiți pe teritoriul României, inspectoratele școlare inițiază demersurile privind înscrierea acestora în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar.

Potrivit procedurii, la stabilirea măsurii de protecție specială se va avea în vedere inclusiv plasarea copiilor în serviciile de tip familial publice sau private, cu prioritate pentru persoanele vorbitoare de limba ucraineană sau, după caz, de limba rusă.

2) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.