Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Comisia Europeană sfătuieşte cetăţenii ucraineni care fug din calea războiului ca la plecare, dacă este posibil, să-şi ia documente de călătorie valabile. Totuși, lipsa documentelor de călătorie sau a documentelor medicale (certificat de vaccinare, test COVID-19) nu constituie un obstacol în calea intrării în UE. Toate țările UE vecine cu Ucraina permit intrarea tuturor persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina din motive umanitare, indiferent dacă au sau nu pașaport biometric. Acest lucru este valabil și pentru copii. Dacă aveți cetățenie ucraineană și pașaport biometric, puteți intra în UE prin prezentarea pașaportului la frontieră. Pentru toate celelalte cazuri, statele membre vă vor admite din motive umanitare. Dacă aveți altă cetățenie și trebuie să dețineți viză pentru a intra în UE, prezentați viza de scurtă ședere, dacă vă aflați în posesia ei. Dacă nu dețineți o viză de scurtă ședere, statele membre tot ar trebui să vă permită intrarea, pentru a vă facilita repatrierea în țara de origine. Statele UE pot efectua verificări la frontieră, dar într-un alt loc sigur, situat departe de frontieră. Controalele pot fi efectuate în timpul sau după transportul către respectivul loc sigur. Este posibil să vi se ceară să rămâneți la dispoziția autorităților din acel loc în timpul efectuării controalelor.

Indiferent de cetățenie, aveți dreptul la asistență imediată și informații prompte cu privire la drepturile dumneavoastră. Printre acestea se numără adăpostul temporar și accesul la alimente și medicamente, pentru satisfacerea nevoilor de bază. Puteți beneficia și de alte drepturi, în funcție de statutul pe care îl veți primi în UE.

Controalele polițienești și alte controale administrative sunt posibile în orice moment, inclusiv pe teritoriul statelor UE, în scopuri legate de securitate și migrație. Este important să cooperați și să furnizați documentele și informațiile necesare poliției, polițiștilor de frontieră sau altor autorități competente. În anumite circumstanțe, este posibil să vi se ceară să rămâneți la dispoziția autorităților în timpul acestor controale, în unități desemnate.

2) Autorităţile din Republica Moldova amintesc că, pentru a rezerva locuri la transportul rutier internaţional, persoanele refugiate din Ucraina trebuie să completeze formularul online https://dopomoga.gov.md/antatransport/. Pe de altă parte, refugiaţii care vor să plece din Republica Moldova pe cale aeriană, cu curse charter, pot găsi informații la adresa https://dopomoga.gov.md/avia/

3) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.