UE nu a introdus sancțiuni față de petrolul și gazele din Rusia, dar impune restricții din partea altora (Aleksandar Vučić)

UE cere Serbiei să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei, cu toate că ea însăși a renunțat la măsurile restrictive în ceea ce privește petrolul și gazele rusești, a declarat președintele republicii, Aleksandar Vučić, într-un intr-un interviu acordat astăzi pentru postul de televiziune Prva TV. Referindu-se la întrebarea moderatoarei, referitoare la posibilitatea introducerii de sancțiuni UE împotriva Serbiei, pentru refuzul de a se alătura restricțiilor antirusești, Vučić a declarat: „Se poate întâmpla orice”. Întrebat cum va reacționa Belgradul în acest caz, Vučić a spus: „Vom vedea”. „Am făcut tot ce am putut în interesul țări noastre (…) Serbia nu este o slugă, ea nu îndeplinește nici ordinele Rusiei, nici ale Americii, nici ale oricărui altcuiva, Serbia este o țară independentă”, a arătat președintele Serbiei. Acesta a reamintit faptul că în Serbia pot fi urmărite toate posturile e televiziune – de la cele americane și britanice, la cele rusești și belaruse.
După cum relatează Tass, Aleksandar Vučić declarase anterior că Belgradul se află de facto sub sancțiunile Bruxelles-ului, care a interzis importul de petrol rusesc pentru țări terțe. El și-a exprimat indignarea în legătură cu faptul că Serbiei și unor terțe țări li se interzice să importe petrol din Federația Rusă, în timp ce UE și-a rezervat un astfel de drept./snicolau/sdm2

(www.tass.ru – 27 martie)