2022. március 28

Romániát nem veszélyezteti a Csernobil környékén tomboló erdőtűz

Romániát nem veszélyezteti a Csernobil környékén tomboló erdőtűz, közölte a környezetvédelmi minisztérium, aláhúzva, hogy a román és az európai hatóságok monitorizálják a helyzetet. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja – Környezeti Radioaktivitás Monitorizálása -, amely folyamatosan figyeli a mutatókat európai szinten, tegnap este megerősítette, hogy a radioaktivitási értékek a normál határokon belül vannak egész Európában, mi több, Ukrajnában is, hangsúlyozták a bukaresti minisztérium szakértői. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

A délkelet-európai NATO-tagállamok kormányfőinek találkozója

Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn részt vesz a délkelet-európai NATO-tagállamok kormányfőinek szófiai találkozóján. A találkozóra nem sokkal a szövetség brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozója után kerül sor, és központi téma az ukrajnai háború lesz. A találkozót Kiril Petkov bolgár miniszterelnök látja vendégül és jó alkalom lesz a konzultációk fokozására az ukrajnai orosz invázió következményeiről, valamint a délkelet-európai biztonságról.Szófiában megvitatják azokat a kérdéseket is, amelyek az ukrajnai orosz invázió rövid-, közép- és hosszú távú regionális biztonságát érintik, valamint a délkelet-európai koordináció és együttműködés megerősítését.A találkozó során Nicolae Ciuca kétoldalú megbeszélést folytat Kiril Petkov, Bulgária miniszterelnökével, montenegrói hivatali kollégájával, Zdravko Krivokapiccal, valamint Dimitar Kovačevskivel, az Észak-Macedón Köztársaság miniszterelnökével. Vasile Dîncu védelmi miniszter szintén hétfőn fogadja a Mihail Kogălniceanu-n felállitott 57. légitámaszpontnál a Romániába látogató Lorenzo Guerinit védelmi minisztert.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

Három napon át, 9:00 és 14:00 óra között szünetel a vasúti forgalom az Északi pályaudvar és az Otopeni repülőtér közötti útvonalon

Karbantartási munkálatok miatt hétfőtől szerdáig, 9:00 és 14:00 óra között szünetel a vasúti forgalom az Északi pályaudvar és az Otopeni repülőtér közötti útvonalon. Az utasok a 780-as busszal juthatnak el a repülőtérre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

Több mint egymillió népszámlálási kérdőívet töltöttek ki online

Önkitöltéssel eddig több mint 1 190 000 népszámlálási kérdőívet töltöttek ki. A népszámlálás alig két héttel ezelőtt kezdődött. A Lakosság- és Ingatlanszámlálás részét képezi az e szempontból, kimondottan tudományos jelleggel, európai szinten megtartott népszámlálási folyamatoknak.Tudorel Andrei, az Országos Statisztikai Intézet elnöke szerint az idei népszámlálás nagyon fontos, mert minden gazdaságpolitika alapját – országos és helyi szinten egyaránt – a népszámlálási és lakásszámlálási adatok fogják képezni. Ez a hivatalos statisztika által végrehajtott intézkedés. A szabályok biztonságosak és nagyon világosak. A hivatalos statisztikákból származó adatokat soha nem használták fel statisztikán kívüli célokra, közzétételük nem egyéni szinten, hanem csak összesitve történik, magyarázta Tudorel Andrei. A népszámlálás önkitöltési időszaka május közepéig tart, majd május 16 és július 17 között az adatokat hagyományos személyes lekérdezéssel gyűjtik be.(RADOR HIRÜGYNÖKÉG – 03.28)

Hétfőn román nyelv és irodalomból próbaérettségiznek a tizenkettedik és tizenharmadik osztályos tanulók

Román nyelv és irodalom írásbeli próbaérettségi vizsgán vesznek rész hétfőn a tizenkettedikes és tizenharmadikos (esti tagozatos) diákok.Kedden a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, szerdán a választott tantárgyból vizsgáznak. A nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok március 31-én írásbeliznek anyanyelvükből. A próbaérettségi eredményeit április 14-én teszik közzé. A vizsgák egységesen 9 órakor kezdődnek, a diákoknak legkésőbb fél 9-re a teremben kell lenniük. A dolgozat megírására a tételek kiosztásától számítva három óra áll a próbaérettségizők rendelkezésére. A próbaérettségin kapott osztályzatot nem lehet megóvni, a jegyek csak egyéni kérésre kerülnek be a naplóba. A tanügyminisztérium szerint a felmérés eredményei alapul szolgálnak az diákok iskolai teljesítményének növeléséhez.(RADOR HIRÜGYNÖKÉG – 03.28)

Újabb intézkedések az energia piacon

Öt napon belül újabb intézkedéseket helyeznek hatályba az energia piacon. Az intézkedések értelmében a földgáz és kőolaj végsőárát még egy évre befagyasztják. A kormánykoalició képviselői szerint ezáltal sikerül stabilizálni az árakat, amelyeknek pozitiv hatása lesz a románok vásárló erejére. Másrészt az USR (Mentsétek meg Romániát Szövetség) úgy véli, hogy a gáz termelői árának a piaci ár mintegy egyharmadára való korlátozása és a villamosenergia-termelés 80%-ának túladóztatása tönkreteszi a beruházási kedvet. Az USR hétfőre a Parlament elé idézte Virgil Popescu energiaügyi minisztert – magyarázatért.(RADOR HIRÜGYNÖKÉG – 03.28)

Rozália Gănciulescu