Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acordat duminică primul său interviu jurnaliştilor ruşi, de la începerea războiului

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acordat primul său mare interviu jurnaliştilor ruşi, de la începutul războiului, la care au participat redactorul șef Meduza, Ivan Kolpakov, redactorul șef al canalului de televiziune „Dojdi”, Tihon Dziadko, jurnalistul și scriitorul Mihail Zîgar (i-a adresat lui Zelenski o întrebare de la redactorul-șef Novaia Gazeta și laureatul Nobel, Dmitri Muratov) și corespondentul special al „Kommersant”, Vladimir Soloviov (a nu se confunda cu propagandistul cu același nume). Interviul a fost realizat pe zoom.
Întrebare Soloviov: Acum, îmi cer scuze, tocmai ați eliminat cel puțin trei puncte, din câte am înțeles, din cele care au fost exprimate că sunt în curs de negociere. Demilitarizarea nu se discută, denazificarea, orice înseamnă aceasta, este exclusă. Limba rusa nu se discută… Ce se discută, atunci, acolo?
Volodimir Zelenski: Se discută despre limba rusă, după cum v-am spus. Respectul pentru limbile popoarelor vecine – sunt interesat de un astfel de acord, vreau să-l semnez cu toate țările vecine. Sunt interesat de Rusia, Ungaria, Polonia – avem multe probleme istorice diverse. România și așa mai departe… Avem multe probleme diverse, avem multe minorități, naționalități, iar acest acord va fi suficient pentru a respecta anumite limbi în interiorul țării noastre. Problema limbii, sunt convins, va ieși de pe ordinea de zi, pentru că se va rezolva printr-un astfel de acord.
A patra poveste o constituie garanțiile de securitate și neutralitate, statutul non-nuclear al statului nostru. Suntem gata să mergem pentru asta. Acesta este cel mai important punct. Acesta a fost primul punct de principiu pentru Federația Rusă, din câte îmi amintesc. Și din câte îmi amintesc, au început războiul din cauza asta. Acum au început să adauge puncte la ultimatumuri – (la început) au spus doar de extinderea NATO. Astfel încât să nu existe aderarea la bloc – astfel încât, de fapt, să fie fără bloc în Constituția Ucrainei. Și apoi s-au hotărât să meargă altundeva… „Nu suntem de acord încotro mergeți, asta este în afara acordurilor noastre cu Occidentul, care sunt deja vechi de atâția ani. Prin urmare, aceasta este principala problemă și, din această cauză, ne protejăm securitatea” – a spus Federația Rusă. Prin urmare, acest punct este un punct de garanții de securitate pentru Ucraina. Și din moment ce ei spun că asta este și pentru ei (garanții de securitate), mi-e clar și se discută. Punctul este amplu elaborat, dar pe mine mă interesează ca aceasta să nu fie o altă bucată de hârtie ca Memorandumul de la Budapesta și așa mai departe. Prin urmare, ne interesează ca această hârtie să se transforme într-un acord serios, care va fi semnat./ssirbu/sdm2

(https://meduza.io/feature/2022/03/27/eto-ne-prosto-voyna-vse-gorazdo-huzhe)