2022. március 29

Veszélyes lehet a jódtabletták megelőzési céllal történő szétosztása a lakosságnak

Erre figyelmeztet az Országos Családorvosi Társaság (SNMF). Dina Mergeani, a testület elnöke szerint a hatóságok azon döntése, miszerint a családorvosokat kötelezik a jódtabletták kiosztására, veszélybe sodorhatja a konkrét gyógyítási tevékenységet. Megítélésük szerint ilyen döntést csakis a nukleáris és radioaktív fertőzések megelőzésére és elhárítására vonatkozó – már létező – szabályozásokkal összhangban lehetne meghozni.

Ugyanakkor Alexandru Rafila egészségügyi miniszter közölte, hogy a jódtabletták szétosztási kampánya a jövő héten kezdődik. (Radio România Actualităţi)

Elfogadta a Szenátus az ukrajnai menekültek megsegítéséről rendelkező sürgősségi kormányrendeletet

A jogszabály elfogadását valamennyi parlamenti párt támogatta, azonban a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviseletében Ştefan Pălărie szenátor azt javasolta, hogy a hatóságok biztosítsák a menekültekkel foglalkozó önkéntesek nyomon-követhetőségét, tekintettel arra, hogy nem mindegyikük közeledik tisztességes szándékkal a bajba jutott emberekhez. A Honvédelmi Szakbizottság elnöke, Nicoleta Pauliuc a Nemzeti Liberális Párt (PNL) részéről úgy vélte, hogy a sürgősségi kormányrendelet szövege még tökéletesíthető, de az USR javaslatának elfogadása túlszabályozáshoz vezetne. (RADOR Hírügynökség)

A hatóságok ma folytathatják annak a kis méretű repülőnek a keresését, amelyik tegnap zuhanhatott le a Bákó megyei Buhoci és Ungureni települések körzetében

A kisgép felkutatása tegnap este a sötétség miatt abbamaradt. A Romániai Repülőforgalmi Szolgáltatások Igazgatósága (ROMATSA) tegnap értesítette a Megyei Rendőr-felügyelőséget, hogy az egyik pilóta ruháján lévő berendezésről kaptak vészjelzést, ami az említett települések körzetéből érkezett. A minden bizonnyal lezuhant repülő keresésére a helyszínre érkezett a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének (ISU) több csapata, valamint a Sürgősségi Életmentő Szolgálat (SMURD) egyik helikoptere is. A Bákó megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége azt közölte, hogy nem találtak repülő-balesetre utaló nyomokat a kérdéses zónában. A Honvédelmi Minisztérium tegnap azt közölte, hogy az esetleges Bákó megyei repülő-szerencsétlenségnek semmi köze sem lehet az Ukrajnában zajló háborúhoz. (RADOR Hírügynökség)

Répatermesztők vásárolnák meg a marosludasi cukorgyárat

Az állam segítségével mentenék meg a marosludasi cukorgyárat a környékbeli répatermesztők, közölték Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszterrel, akivel hétfőn találkoztak.

A jelenlegi tulajdonos, a francia Tereos be akarja zárni az üzemet, és az idei évre már nem is kötött felvásárlási szerződést a cukorrépa termesztőkkel.

Az economica.net szakportál értesülései szerint a gazdák 10-12 éves futamidejű hitelből fizetnék ki a vételárat, ehhez azonban állami garanciára lenne szükségük. Azt is kérték a szakminisztertől, járjon közben a francia tulajdonosnál, hogy annyiért adja tovább az üzemet, amennyiért megvásárolta, vagyis legfeljebb 4 millió dollárért. A termesztők arra is szeretnének biztosítékot kapni, hogy az állam továbbra is szubvencionálja az ágazatot. Tavaly a cukorrépa-termesztőknek hektáronként 1098 euró támogatást fizettek. (Bukaresti Rádió)

Csökkent a három hónapos ROBOR-index

A ROBOR-index – amely a lej alapú bankhitelek kamatait is befolyásolja – 4,57%-ről 4,56%-ra csökkent, a Nemzeti Bank mai közlése szerint.

A három hónapos bankközi hitelkamatláb az év elején mindössze 1,98%-os volt. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR