Fostul șef al serviciilor speciale din Republica Moldova a fost reținut în urma unor percheziții la domiciliul acestuia

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS), Vasile Botnari, la domiciliul căruia au avut loc marţi percheziții, a fost reținut pentru trei zile, a anunțat purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec. „Fostul director SIS a fost reținut pentru 72 de ore” – a declarat Cherpec, citată de postul de televiziune moldovenesc Publika TV.

Anterior, parchetul a anunţat efectuarea unor percheziții în cadrul unui dosar penal privind îmbogățirea ilicită. În diferite perioade de timp, Botnari a condus ministere și agenții în Guvernul Republicii Moldova, a condus compania de stat Air Moldova, a fost deputat al Parlamentului moldovean pe listele Partidului Democrat din Republica Moldova, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Lupta împotriva corupției a fost declarată principala prioritate a noului Guvern al Republicii Moldova, format de Partidul Acțiune și Solidaritate, pro-european, care a câștigat alegerile din 2021. Noul premier al republicii, Natalia Gavriliţa, a promis că va confisca proprietățile dobândite prin corupție și că va direcționa aceste fonduri spre repararea școlilor, drumurilor și altor obiective sociale./ssirbu/gpodea

https://tass.ru/obschestvo/14217599

www.tass.ru – 29 martie