Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

Новини українською мовою

1) Refugiaţii din Ucraina au la dispoziţie în mai multe ţări învecinate linii telefonice la care pot primi ajutor. Biroul migrație și azil din cadrul Ministerul Afacerilor Interne al Republica Moldova poate fi apelat non stop la 080001527, iar Centrul de Drept al Avocaților din Moldova la +373 60574848. În Polonia, informații pentru refugiații din Ucraina pot fi aflate la numărul +48 47 721 75 75, iar în Slovacia Ministerul de Interne oferă informaţii în limba ucraineană la: +421 513 816 111 sau +421 259 765 111. În Republica Cehă Ministerul de Interne poate fi contactat la +420 974 801 802 sau prin Internet, la adresa https://www.nasiukrajinci.cz/.

2) Refugiații ucraineni care ajung în România prin vama Siret sunt primiți într-un centru Blue Dot, înființat de UNICEF în parteneriat cu autorităţile române. Blue Dots sunt centre de sprijin dedicate copiilor refugiați și familiilor lor și reprezintă un model integrat de servicii pentru nevoile cele mai imediate ale copiilor și femeilor. Centrul este al doilea din țară, după cel de la punctul de frontieră Sighet. Are toate facilitățile necesare, fiind adaptat nevoilor celor care fug din calea războiului și ajung la noi în țară, în tranzit sau pentru a rămâne în România. Asistenții sociali din centrul de la Siret îi preiau pe ucrainenii care ajung aici și le acordă tot sprijinul, fie că le găsesc soluții să meargă mai departe, fie că îi îndrumă să-și obțină cât mai rapid actele de care au nevoie pentru a rămâne în România.

Este important ca toate mamele care vin cu copii din Ucraina sau toţi copiii care ajung aici neînsoțiți de părinți să simtă că primesc sprijin și atenție într-o țară străină, a cărei limbă nu o vorbesc, într-un moment dramatic din existența lor. Specialiștii din Centrele Blue Dot au fost instruiți să asigure consilierea familiilor care ajung aici, să-i reunească pe cei care au ajuns separat, să ofere suport psihologic și să caute sprijin juridic pentru obținerea documentelor de care au nevoie sau pentru înregistrarea solicitărilor de azil în țara noastră.

De asemenea, în centre au fost amenajate spații speciale pentru mamele cu bebeluși sau spații de joacă pentru copiii mici. Pentru că vremea este încă rece, refugiații găsesc aici mancare, băuturi calde, pături și haine călduroase, produse de igienă, truse sanitare, jucării și alte obiecte de strictă necesitate.

3) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio Romania International

RADOR – 30 martie