2022. március 31.

Két szemeszter helyett öt önálló oktatási egységre (modulra) bontaná a tanévet az Oktatásügyi Minisztérium

Ezt Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter jelentette be nyilvánosan szerda délután. Az elképzelés szerint a tanítás a jelenleginél korábban, azaz szeptember 5-én kezdődne és június 16-án fejeződne be. Az oktatási egységek között vakáció lenne. A szakminiszter elmondta, hogy a döntés előtt a minisztérium szakemberekkel, konzultált és párbeszédet folytatott a tanárok, szülők és a diákok képviselőivel.

Az első oktatási modul október 24-ig tartana. Ezt egy hetes vakáció követné. A második modul a karácsonyi ünnepek előtt fejeződne be. A téli vakáció december 23-ika és január 8-ika közé esne, majd következne a harmadik modul, ami február második, harmadik, vagy negyedik hetéig tartana. Ezt követné a negyedik modul, ami a Húsvéti Ünnepekig tartana. Az ezt követő vakációra április 8-ika és 23-ika között kerülne sor, majd a nyári vakáció kezdetéig, június 16-ig tartana a tanítás.

További újdonság, hogy a jövőben nem lennének dolgozat-írások. (Radio România Actualităţi)

Változatlan a munkanélküliségi ráta

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) csütörtöki jelentése szerint a munkaképes lakosság 5,7%-a munkanélküli és ez az arány megegyezik a múlt hónapi értékkel. A férfiak körében a munkanélküliség egy százalékponttal magasabb, mint a nőknél. Az elmúlt hónapban – becslések szerint – a 15 és 74 éves korosztályból 468.000-en voltak munka nélkül, ami az elmúlt év hasonló időszakához képest 13 ezres csökkenést jelent. (Radio România Actualităţi)

Az elmúlt 24 órában 8.600 menekült érkezett Ukrajnából Romániába

Ez az előző napi értékhez képest enyhe növekedést jelez. A háború kitörése óta összesen 587.000 ember érkezett Romániába, azonban ezeknek csak kis hányaduk kért menedékjogot. (Radio România Actualităţi)

Ma Romániába látogat Nicolas Schmit

Az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelő biztosa csütörtökön kezdi meg kétnapos romániai látogatását. A magas rangú európai tisztségviselő találkozik Nicolae Ciucă miniszterelnökkel, parlamenti képviselőkkel és szenátorokkal, valamint civil szervezetek képviselőivel, akikkel a szociális reformokról, a hátrányos helyzetben lévő gyerekekről, európai programokról és az Országos Helyreállítási Terv keretében foganatosítandó beruházásokról fog tárgyalni.

Nicolas Schmit kifejezi továbbá az Európai Unió szolidaritását az Ukrajnából érkező menekültekkel és meglátogat két bukaresti iskolát, amelyek támogatják az ukrajnai gyerekeket. (RADOR Hírügynökség)

Tiltakoznak a vasutasok

A vasúti szakszervezetek majdnem 100 képviselője tiltakozott délelőtt a Közlekedésügyi Minisztérium előtt a vasúti személyzet jogállását szabályozó törvény alkalmazásának halogatása ellen.

A jogszabály értelmében 2023. január 1-től 35 százalékos béremelés illetné meg a vasúti dolgozókat és egyéb juttatásokra is jogosultak lennének. Az érdekvédelmi szervezet azonban attól tart, hogy a szaktárca kezdeményezni fogja a törvény alkalmazásának az elhalasztását. A szakszervezetek a vonatok ismételt leállítását helyezték kilátásba, ha a szaktárca nem hagyja jóvá ezt a béremelést, amint azt a decemberi tiltakozás során megígérte. A vasúti dolgozók jogállására vonatkozó törvény majdnem 50 ezer alkalmazottat érint. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR