2022. április 1.

Hétfőn kezdődik a közúti járművek összeírása

Ezt az Országos Útügyi Társaság jelentette be ma. Az eljárás során a szúrópróba-szerűen állítják le a gépkocsikat és gyűjtenek adatokat a különböző kategóriájú járművek vezetőitől. Az összeírás tíz napon át tart oly módon, hogy hét napig a közepes forgalmú hónapokban – április, május, október, november – és három napig a hagyományosan zsúfoltabb forgalmat mutató hónapokban – július, augusztus – folytatnak adatgyűjtést. Az információgyűjtést az autópályákon, országos és megyei utakon is gyakorolják. Erre azért van szükség, mert a feldolgozott adatok támpontokat nyújtanak a tekintetben, hogy megalapozzák és megtervezzék a közúti beruházásokat, úgymint új utak építését, vagy a jelenlegiek korszerűsítését és javítását. (Radio România Actualităţi)

Inog Florin Cîţu pártelnöki széke

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnökei – Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode és Rareş Bogdan átadtak egy levelet Florin Cîţunak, amelyet a párt több megyei szervezetének az elnöke írt alá és amelyben lemondásra szólítják fel. Amennyiben a jelenlegi pártelnök nem hajlandó távozni – hangsúlyozzák az aláírók – akkor kezdeményezni fogják a PNL rendkívüli kongresszusának az összehívását, amely napirendre tűzné a tisztújítást a párt élén. Liberális források szerint a pártban sokan azt szeretnék, ha az új kongresszusra mielőbb – már április 10-én – sor kerülne és azon Nicolae Ciucă, miniszterelnököt választanák elnökké.

Mint ismeretes, korábban Florin Cîţu azt követően pályázta meg a pártelnökséget, hogy kinevezték miniszterelnökké. A PNL 2021. szeptemberi kongresszusán Cîţunak sikerült kiszorítania a tisztségből a korábbi miniszterelnököt, Ludovic Orbant, aki azóta híveivel együtt távozott a pártból. Elképzelhető, hogy most ugyanaz fog vele is megtörténni, habár Nicolae Ciucă eddig nem nyilatkozott arról, hogy érdekelné a pártelnöki tisztség, azonban megfigyelők felhívják a figyelmet arra, hogy a pártelnök több ízben is kritikusan viszonyult a kormány döntéseihez és fenntartásai vannak a jelenlegi nagykoalícióval szemben is. (RADOR Hírügynökség)

Elhunyt Tudor Cătineanu

A Román Rádiótársaság forradalom utáni első elnök-vezérigazgatója 1942 május 2-án született a Beszterce-Naszód megyei Szászaknán. A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen végzett előbb bölcsészet (1964), majd filozófia-szakot (1971). 1979-től a filozófia doktora volt.

Volt általános iskolai tanár, irodalmi titkár a Tordai Állami Színházban, majd esztétikát, etikát, kultúrfilozófiát és axiológiát tanított a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen. Munkatársa, majd főszerkesztője volt a Napoca Universitară folyóiratnak és vezette a „Diotima” nevű filozófiai szakkört.

1995 és 1997 között a Román Rádiótársaság elnöke volt. Elnöksége idején – 1997-ben jött létre a közszolgálati rádió zenei csatornája, a Radio România Muzical. (RADOR Hírügynökség)

Péntektől elektronikus formában is felírhatják a receptet a családorvosok

Online írhatják fel mától a recepteket a családorvosok az idült vagy fertőző betegségben szenvedőknek. Az Országos Egészségbiztosító Pénztárral kötött új keretszerződés április 1-ei hatályba lépésével elszámolhatók a járóbeteg rendelőben végzett orvosi rehabilitációs és fizikai szakorvosi szolgáltatások is.

Az új szerződés értelmében a családorvosok pénzbeli juttatást kapnak az elektrokardiogramm elvégzéséért, a vérnyomáskövető felszereléséért valamint a spirometria elvégzéséért. Ezentúl a betegek fordulhatnak a családorvoshoz a műtétek utáni szálak eltávolításáért, a perfúziók, fecskendővel végzett kezelések, a füldugók eltávolítása, sőt a szülések levezetése érdekében is. Továbbra is elszámolják a távorvoslást, így az idült vagy fertőző betegségben szenvedők továbbra is megkaphatják emailben a recepteket.

Adela Cojan, az Országos Egészségbiztosító Pénztár elnöke elmondta, a kórházak fél éven belül úgy kell átszervezzék működésüket, hogy 8 és 20 óra között biztosítsák a járóbeteg szakorvosi rendelők működését. Ugyancsak április 1-től 34 új gyógyszer került fel az ingyenes vagy ártámogatott szerek listájára. Ezek többségét idegrendszeri betegségek és Parkinson, epecirózis, endokrin és metabolikus betegségek, a vese idült megbetegedésének vagy glaukóma kezelésére használják. Ugyanakkor rákos, cukorbeteg vagy ritka betegségekben szenvedők kezelésére használt eljárások is felkerültek az ártámogatott listára. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervin, RADOR