Parlamentul European susţine demersurile Republicii Moldova de a primi statutul de ţară candidată la UE

Realizator: Mira Gomboş – Parlamentul European susţine demersurile Republicii Moldova pentru a primi statutul de ţară candidată la aderarea la UE, au declarat, vineri, la Chişinău, copreşedinţii delegaţiei legislativului comunitar aflaţi în vizită de informare.

Reporter: Carmen Gavrilă – Parlamentul European a convenit să furnizeze Moldovei 150 de milioane de euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru a acoperi o parte din nevoile de finanţare externă. Eurodeputatul Urmas Paet a declarat că Uniunea trebuie să colaboreze şi să susţină Republica Moldova în ce priveşte securitatea energetică, dată fiind dependenţa de gazul rusesc, să ajute Chişinăul să contracareze propaganda rusă şi să acorde sprijin în domeniul securităţii cibernetice. Urmas Paet a menţionat şi problema aprovizionării cu cereale din cauza războiului Rusiei în Ucraina:

Urmas Paet: Războiul din Ucraina are un impact grav asupra economiei Republicii Moldova, dar şi asupra relaţiile comerciale. Aşadar, din punctul de vedere al Parlamentului European noi cerem consiliului ca foarte repede să analizeze şi să acţioneze în ce priveşte cotele de export agricole ale Republicii Moldova în Uniune. Cred că uniunea poate decide să faciliteze mai mult exporturile moldoveneşti în Europa. În al doilea rând, există problema rutelor de comerţ, pentru că Moldova nu mai poate exporta prin Ucraina, deci trebuie să stabilim rapid rute de transport prin ţări membre ale uniunii cu cât mai puţină birocraţie posibil.

Reporter: Eurodeputatul a precizat că toată lumea înţelege poziţia dificilă şi delicată a Chişinăului şi nimeni nu acuză Moldova că nu aplică sancţiuni împotriva Rusiei, pentru că deja Republica Moldova face foarte mult, de exemplu în chestiunea refugiaţilor./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 aprilie)