YPAITHROS.GR: Ucraina – acord cu România pentru transportul produselor agricole

Ucraina se află în discuții cu România pentru a transporta spre export produsele sale agricole prin intermediul Portului Constanța, de la Marea Neagră, întrucât invazia Rusiei a blocat accesul la porturile ucrainene, a precizat un comunicat de astăzi al Ministerului Agriculturii din Ucraina.

Ucraina, unul dintre exportatorii de top de cereale și uleiuri vegetale din lume, are stocuri suficiente pentru a-și acoperi nevoile de hrană timp de doi ani, dar va pierde 1,5 miliarde de dolari pe lună din exporturi din cauza invaziei ruse, precizează ministerul.

Ministerul Agriculturii din România a confirmat discuțiile cu privire la modul în care va fi ajutată Ucraina să-și livreze exporturile prin intermediul Portului Constanța ”cât mai curând posibil”.

Portul Constanța are capacitatea de a administra expedieri suplimentare, au precizat oficialii.

Marea Neagră reprezintă o arteră importantă de navigație pentru transportul cerealelor și a petrolului.

Transportul mărfurilor prin Portul Constanța, dar și prin alte porturi românești a crescut cu 8% anul acesta în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021, potrivit unor date. În ceea ce privește volumul, media zilnică a mărfurilor transportate a crescut cu 30.000 de tone pe zi în medie în luna martie, la 160.000 de tone pe zi.

https://www.ypaithros.gr/oukrania-symfonia-roumania-metafora-oukranikon-georgikon-proionton-meso-mayris-thalassas/?cli_action=1648736862.626

Traducerea: Carolina Ciulu

YPAITHROS.GR (Grecia), 31 martie 2022