Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
Новини українською мовою
1) Accesul la educaţie al copiilor refugiaţi din Ucraina este garantat şi gratuit, indiferent de statutul acestora pe teritoriul României. În vederea integrării în sistemul de învăţământ românesc, minorii solicitanţi de azil sau beneficiari ai unei forme de protecţie internaţională beneficiază de un curs intensiv de limba română. În perioada urmării cursului de iniţiere în limba română, minorii respectivi participă gratuit, în cadrul unităţilor şcolare, la activităţi didactice cu caracter teoretic, practic şi recreativ, fără ca prezenţa lor să fie înregistrată în documente oficiale (au statut de audienţi).
Solicitanții de azil pot învăța limba română în Centrele Regionale de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil. De asemenea, există numeroase organizaţii neguvernamentale care oferă, gratuit, cursuri de română pentru cetăţenii străini, indiferent de statutul lor. Toți copiii și tinerii refugiați veniți din Ucraina care doresc să se înscrie în învățământul românesc au această posibilitate. În România există 45 de şcoli, 10 licee şi 3 universităţi care au predare în limba ucraineană. De asemenea, copiii pot continua să învețe în limba maternă, prin platforma avizată de ministerul Educației din Ucraina. Pentru elevii ucraineni care doresc să învețe limba română, inspectoratele școlare vor crea condițiile necesare și vor asigura resursa umană adecvată solicitării.
În cazul în care nu aveţi acte care să dovedească studiile efectuate în Ucraina, instituțiile de învățământ superior din România evaluează, pe baza unor criterii proprii și cu respectarea bunelor practici internaționale, rezultatele învățării, competențele și abilitățile și va decide cu privire la recunoașterea și acordarea creditelor de studiu transferabile. În anii universitari 2021-2022 și 2022-2023, studenții, cetățeni ai Ucrainei, pot beneficia de finanțare de la bugetul de stat, iar cei care provin din țări terțe pot ocupa locuri cu taxă, nivelul taxelor fiind stabilit de fiecare universitate.
Ca să vă înscrieţi copilul la o școală din România trebuie să mergeți la Inspectoratul Școlar și de acolo veți fi repartizat la o școală unde există resurse pentru învățare în limba ucraineană. Procedura se găsește pe site-ul Ministerului Educației, la https://www.edu.ro/alaturi_de_Ucraina.
2) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio Romania International
RADOR (2 aprilie)