Președintele Volodimir Zelenski a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, la Kiev

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, (PPE, Malta), care efectuează o vizită la Kiev, vizită consacrată integrării europene a Ucrainei, a avut o întrevedere cu preşedintele Volodimir Zelenski.

”Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, care a sosit la Kiev. Cei doi au discutat despre coordonarea acţiunilor parlamentelor europene în sprijinul Ucrainei”, relatează RBC-Ucraina cu referire la Biroul de presă al Preşedinţiei. Zelenski a remarcat că această vizită este un pas important în sprijinirea ucrainenilor. Președintele Ucrainei a susţinut că rezultatul convorbirilor telefonice care au avut loc în trecut cu Roberta Metsola a fost apelul său adresat către parlamentarii europeni și către comunitatea mondială cu privire la acordarea de sprijin pentru Ucraina.

”Ucraina face parte din familia noastră europeană, Dvs. luptați şi pentru noi, şi pentru principiile fundamentale pe care continentul european le-a apărat de-a lungul multor secole. De asemenea, aș dori să mă asigur că aveți tot ceea ce este necesar pentru a câștiga acest război. Pentru că dacă Dvs. veţi câștiga, atunci întreaga lume va câștiga”, a afirmat Metsola. Președintele Parlamentului European a mai menționat că ar dori să le ofere ucrainenilor, care au fugit de război și și-au găsit refugiu în alte țări europene, o nouă perspectivă, că vor reveni în frumoasa Ucraina. Zelenski a subliniat că noi pachete de sancțiuni ar trebui să fie aplicate săptămânal și să fie cât mai dureroase pentru Rusia, astfel ca ea să renunțea la acțiunile sale agresive. În plus, el a subliniat importanța consolidării sprijinului militar acordat pentru Ucraina. Șeful statului a mai spus că lumea ar trebui să exercite presiuni asupra Federației Ruse pentru a o forţa să se așeze la masa negocierilor și să caute pacea. Dar acest lucru nu se va întâmpla, dacă Rusia va continua să simtă impunitate pentru oricare dintre acțiunile sale. Zelenski a anunţat că Rusia blochează transporturile maritime în Marea Neagră. Potrivit preşedintelui, aceasta ţine de securitatea alimentară globală și poate duce la prețuri ridicate pentru exporturile agricole ucrainene. În încheiere, Zelenski i-a conferit Robertei Metsola Ordinul Prințesei Olga, Clasa I, pentru contribuția sa personală semnificativă în consolidarea sprijinului internațional pentru Ucraina în contracararea agresiunii ruse. Amintim că Marea Britanie este îngrijorată de faptul că aliații săi vor împinge Ucraina să facă concesii în faţa Rusiei. Franța va examina posibilitatea de a deveni un garant de securitate pentru Ucraina – relatează RBC-Ucraina. De menționat faptul că, în urmă cu aproximativ o săptămână, conducerea Radei Supreme, reprezentanții grupurilor parlamentare au adresat un apel președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, și președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care solicită facilitarea unei concluzii pozitive urgente a Comisiei Europene cu privire la aderarea Ucrainei la UE. De asemenea, adăugăm că președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, sprijină în mod activ Ucraina în contracararea agresiunii de mare amploare a Rusiei. Reamintim că, în câteva luni, Comisia Europeană va pregăti un aviz cu privire la cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană./vdraguta/gpodea

www.rbc.ua – 2 aprilie