2022.április 4.

A háború kitörése óta több mint 600 ezer ukrán állampolgár érkezett Romániába

A bevándorlási főfelügyelőség (IGI) menekültszállásainak telítettsége jelenleg 75,6 százalékos – tájékoztatott hétfőn a belügyminisztérium.

Az ukrajnai háború kezdetétől 4332 ukrán állampolgár folyamodott menedékjogért a román hatóságokhoz.

Az elmúlt 24 órában 6729 ukrán állampolgár érkezett Romániába – áll még a tárca közleményében. (Bukaresti Rádió)

Volodimir Zelenszki hétfőn este beszédet intéz a parlamenthez

A képviselőház és a szenátus együttes házbizottsága, jóváhagyta Ukrajna elnökének erre vonatkozó kérését.

Florin Cîţu szenátusi elnök közölte, hogy a plenáris ülés 19 órakor kezdődik a két házelnök beszédével. Az ukrán elnök online beszédének pontos időpontja attól függ, hogy Nicolae Ciucă kormányfő részt vesz-e a plenáris ülésen. (RADOR Hírügynökség)

Márciusban mintegy 300 ezer támogatási kérelmet nyújtottak be a gazdák a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) megyei kirendeltségeinek

Az igénylések alapján hozzávetőleg egy millió kilencszázezer hektár földterület támogatott megművelésére lehet számítani. Az APIA közlése szerint további kéréseket május 16-ig fogadnak e-mailben is. A gazdáknak egyetlen kérvényt kell benyújtaniuk akkor is, ha a földterületeik több helyen, esetleg több településen vannak. Az idén első alkalommal elektronikus formátumú aláírással is elfogadják a kérvényeket. (Radio România Actualităţi)

Florin Cîţu úgy tudja, hogy azt követően is a Szenátus elnöke marad, hogy lemondott pártelnöki tisztségéről

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt elnöke szerint pártjában nem vetődött fel, hogy a pártelnöki posztjával együtt a szenátus elnöki tisztségét is elveszítheti.

A politikus hétfőn kérdésre válaszolva újságíróknak elmondta: távozása a PNL éléről összefügg azzal, hogy nem tudta „megemészteni” a Szociáldemokrata Párttal (PSD) kötött szövetséget, és ellenezte a gazdaságot destabilizáló populista intézkedéseket.

Az akkor még miniszterelnöki tisztségben lévő Cîţut tavaly szeptemberben választották meg a PNL élére, egy elhúzódó kormányválság során tanúsított hajthatatlan magatartása miatt azonban bizalmi indexe egy számjegyűre apadt. Az Avangarde csütörtökön közzétett felmérése szerint a megkérdezettek alig hat százaléka mondta azt, hogy bízik benne.

Az alkotmány értelmében a parlament két házának elnökeit csak az a párt hívhatja vissza tisztségéből, amelyik jelölte az illető funkcióra. Ennek ellenére tavaly a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által delegált szenátusi elnököt, Anca Dragut, a házbizottság felmentette tisztségéből és az USR ezzel kapcsolatos alkotmányossági óvását az Alkotmánybíróság elutasította.

A román média arra számít, hogy a párt legnépszerűbb politikusát, Nicolae Ciucă miniszterelnököt választják elnökké a PNL hamarosan összehívandó rendkívüli tisztújító kongresszusán. (RADOR Hírügynökség)

Április 10-én, vasárnap tartják a Nemzeti Liberális Párt (PNL) rendkívüli kongresszusát, amelyen megválasztják az új pártelnököt – döntötte el tegnap (április 3-án) a politikai alakulat országos tanácsa.

A vezetőtestület határozata értelmében a kongresszust április 10-én 11 órára hívják össze, az eseménynek a parlament épülete ad majd otthont. Döntés született arról is, hogy a kongresszuson 1300 küldött vesz majd részt. A pártelnöki tisztségre pályázók április 6-án 18 óráig iktathatják jelöltségüket, az általuk előterjesztett indítványokat pénteken 22 óráig kell megvitatniuk a megyei szervezetek vezetőtestületeinek.

Ahhoz, hogy egy indítványt elfogadottnak tekintsenek, legalább tíz megyei szervezetnek támogatnia kell azt.

A rendkívüli kongresszusig ügyvezető elnökként Gheorghe Flutur fogja vezetni a Nemzeti Liberális Pártot. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR