Aleksandar Vučić a câștigat un nou mandat de președinte al Serbiei

Și în Serbia au avut loc ieri alegeri, atât prezidențiale cât şi legislative, iar exit-pollurile arată că președintele Aleksandar Vucic a câștigat detașat din primul tur un nou mandat în fruntea țării, în timp ce formațiunea sa, Partidului Progresist Sârb, a obținut cele mai multe voturi pentru parlament. Vucic este văzut drept cel mai apropiat aliat al Rusiei și al Chinei în Balcanii de Vest, cu toate că, oficial, țara sa are aspirații europene.
Corespondenţă din Belgrad – Reporter: Nicu Popescu – Actualul președinte a obținut un al doilea mandat de cinci ani încă din primul tur, cu circa 59,8% din total voturi exprimate. Cel mai bine plasat dintre contracandidații săi, Zlatko Ponos, 17%.
Candidând sub sloganul „Pace, Stabilitate, Vucic”, președintele speră să conducă cât mai bine Serbia acum, în aceste vremuri tulburi din Europa din cauza războiului din Ucraina, cu un ochi la Uniunea Europeană și, ținând cont de tradițiile relațiilor panslave, cu celălalt spre Moscova.
Azi-noapte, la mai bine de două ore după încheierea votării, Vucic spunea:
Aleksandar Vucic: În faţa noastră sunt foarte multe provocări dificile, însă sunt ferm convins că pentru Serbia cele mai bune sunt relațiile în regiune, să continue parcursul european, însă totodată să întreținem relații cu partenerii tradiționali.
Reporter: Alegerile parlamentare arată, conform numărătorii de până acum, că în Adunarea Națională de 250 de deputați vor fi reprezentate șapte partide: Partidul Progresist Sârb, al lui Vucic, circa 43,6% din voturi – 122 de mandate; Opoziția Unită – 36 de mandate (12,9%); Partidului Socialist – 32 de mandate (11,6%). Celelalte patru au între 3% și 6%./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI  – 4 aprilie