2022. április 5.

Parlamenti elmarasztalásban részesítené Tánczos Barnát a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR)

Az ellenzéki párt azért nyújtott be egyszerű parlamenti indítványt a környezetvédelmi miniszter ellen, mert szerinte az összejátszik a famaffiával. Az USR ügyvivő elnöke Cătălin Drulă a sajtónak nyilatkozva azt mondta, hogy a politikai kezdeményezést a Recorder nevű oknyomozó portál anyaga alapján indították el, amely szerint Tánczos Barna azért mentette fel a tisztségéből a Temesvári Környezetvédő Őrség egyik felügyelőjét, mert zavarta, hogy az a törvényes utat követve fellépett a famaffia ellen.

A RADOR Hírügynökségnek nyilatkozva Tánczos Barna elmondta, hogy megítélése szerint a hivatkozott sajtóanyag egyoldalúan mutatja be a helyzetet, az újságírók nem ellenőrizték információikat. A valóság az, hogy éppen a szóban forgó felügyelővel – Amar Ieneaval – kapcsolatban vetődött fel az a gyanú, hogy összejátszik a famaffiával. Ebből a megfontolásból a vizsgálat idejére a felügyelőt felfüggesztette tisztségéből. Tánczos szerint a szaktárca hatékony intézkedésekkel segítette a fatolvajlás elleni törvényes fellépést, egyebek mellett nyomkövető rendszert alkalmaz a tolvajok azonosítása érdekében. A miniszter hozzátette, hogy szerinte az USR az esetet arra kívánja felhasználni, hogy növelje megcsappant népszerűségét. Egyébként pedig az ellenzéki párt semmit sem tett a környezetvédelem érdekében akkor, amikor erre lehetősége lett volna.

Románia Alkotmánya szerint az egyszerű parlamenti indítvány a bizalmatlansági indítványnak egy enyhébb formája, amely elfogadása esetén sem teszi kötelezővé a kormányfő számára a miniszter lemondatását. (RADOR Hírügynökség)

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a tanév új szerkezeti felosztása

Ennek értelmében a 2022-2023-as tanévtől kezdődően a tanítás szeptember első hétfőjén kezdődik (ez az idén ötödikére esik). A jövőben szemeszterek és trimeszterek helyett öt oktatási egység, úgynevezett modul keretében folyik majd az oktatás.

Az első oktatási modul október 24-ig tart. Ezt egy hetes vakáció követi. A második modul a karácsonyi ünnepek előtt fejeződik be. A téli vakáció december 23-ika és január 8-ika közé fog esni, majd következik a harmadik modul, ami február második, harmadik, vagy negyedik hetéig tartana. Ezt követné a negyedik modul, ami a Húsvéti Ünnepekig tartana. Az ezt követő vakációra április 8-ika és 23-ika között kerülne sor, majd a nyári vakáció kezdetéig, június 16-ig tartana a tanítás.

További újdonság, hogy a jövőben nem lesz dolgozat-írás. (Radio România Actualităţi)

Az EBESZ szerint nem voltak egyenlőek a versenyfeltételek a magyarországi választásokon

A vasárnapi magyar országgyűlési választás és népszavazás lebonyolítása jó és szakszerű volt, a voksolásokra azonban rányomta a bélyegét az egyenlő versenyfeltételek hiánya – jelentette ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) rövid távú megfigyelési missziójának különleges koordinátora és vezetője Budapesten.

Kari Henriksen az országgyűlési választás és népszavazás nemzetközi választási megfigyelőinek angol nyelvű sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a jelöltek nagyrészt szabadon kampányolhattak, ennek hangvétele ugyanakkor negatív volt. Szavai szerint az átláthatóság hiánya, a kampányfinanszírozás elégtelen felügyelete a kormánykoalíciónak kedvezett.

A főbb jelöltek közötti viták hiánya jelentősen korlátozta a választók lehetőségét arra, hogy tájékozottan dönthessenek – hangoztatta Kari Henriksen. Problémaként említette, hogy a nők alulreprezentáltak voltak mind a kampányban, mind jelöltként. Úgy vélekedett: ahhoz, hogy a választók megalapozott döntést hozhassanak, nagyon fontos, hogy a jelöltek egyenlően férjenek hozzá a médiához. Kari Henriksen ugyanakkor kiemelte, hogy a megfigyelt szavazóhelyiségek többségében kedvező tapasztalatokat szereztek, kevés jogsértést észleltek. (MTI)

Székely Ervin, RADOR