„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut un embargo total împotriva Rusiei. În discursul adresat Parlamentului român, la scurt timp după ce a vizitat locul atrocităților ruse din orașul Bucea, de lângă Kiev, președintele ucrainean spus că UE trebuie să priveze Rusia de orice resurse economice și financiare pentru a o determina să caute pacea cu Ucraina și cu toate Europa. Zelenski a vorbit despre un articol apărut în presa oficială de la Moscova care îndemna la distrugerea poporului și statului ucrainean și a făcut o paralelă între regimul Ceaușescu, bazat pe intimidare și represiune și cei din Rusia, care sunt gata să sacrifice milioane de vieți pentru a-și realiza ideiile nebunești.
Volodimir Zelenski: Poporul român s-a ridicat şi s-a apărat, doborând un regim inadecvat pentru că este /…/ Ceaușescu și soția lui și anturajul său nu puteau fi convins de nimic. La fel în prezent, în Rusia nu pot fi convinşi cei care propagă războiul, cei care dau cu ordine criminale, cei care elaborează planuri împotriva întregului popor și împotriva distrugerii statului ucrainean. Împreună trebuie să oprim aceşti oameni inadecvaţi care s-au obişnuit să nu fie pedepsiţi, că li se permite orice. Trebuie împreună să oprim oamenii care doresc genocid în Europa.
Realizator: Volodimir Zekenski a spus că și Moldova este o țintă a expansiunii ruse și că soarta a întregii Europe de Est și Centrale este decisă pe teritoriul Ucrainei. Președintele ucrainean s-a declarat convins că leadershipul României va deveni un factor decisiv în restabilirea dreptății și protejarea unei vieți normale în regiunea noastră și în întreaga Europă și a spus că România și companiile românești vor participa cu siguranță la programul de reconstrucție a Ucrainei după război./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 aprilie)