Set de măsuri de sprijin pentru românii cu venituri mici

Realizator: Cristian Bâcâin – Valoarea tichetului de masă ar urma să crească probabil până la 30 de lei. Subiectul urmează să fie discutat în coaliţia de guvernare, alături de întregul pachet cu măsuri de sprijin pentru românii cu venituri mici. Vor avea un impact bugetar destul de mare de peste 3% din PIB, iar intenţia guvernanţilor este să folosească cât mai multe fonduri europene pentru a nu ridica deficitul. Şi în timp ce coaliţia discută la Bucureşti pe această temă, ministrul de finanţe este la Bruxelles pentru a pune la punct mecanismul prin care Comisia Europeană să pună la dispoziţie banii necheltuiţi de România în exerciţiul bugetar anterior. Reporter: Andrei Şerban
Reporter: Premierul Nicolae Ciucă preciza că 3,4% din PIB va fi impactul bugetar pentru punerea în practică a setului de măsuri, care vine să sprijine familiile sărace, pe cele monoparentale şi pe cele care au persoane cu dizabilităţi. Acest procent va conţine şi fondurile europene – a mai spus premierul:
Nicolae Ciucă: În acest moment, din evaluarea pe care o avem, discutăm de un impact de aproximativ 3,4% din PIB, inclusiv banii europeni.
Reporter: Liderul PSD, Marcel Ciolacu, arăta că se are în vedere acordarea de vouchere de 50 de euro o dată la două luni pentru familiile sărace, vouchere de 30 de euro pentru elevi cu care să cumpere alimente, haine şi rechizite, să se majoreze valoarea tichetelor de masă la 30 de lei şi să fie crescută norma de hrană din spitale de la 11 la 20 de lei:
Marcel Ciolacu: Am găsit anumite sume din banii europeni pentru a realoca către vouchere pentru tichete, pentru alimentele de bază, aproximativ 700 de milioane de euro. Mergem încă în logica celor 50 de euro la fiecare două luni. Pe urmă o să fie şi tichetele pentru copii.
Reporter: Ministrul de finanţe, Adrian Câciu, este prezent marţi la Bruxelles, pentru a discuta cu omologii săi din UE modul în care România va putea să primească fonduri europene pe care nu le-a folosit anii trecuţi, pentru a pune în practică aceste măsuri sociale şi economice. Şi tot marţi este aşteptată o şedinţă a coaliţiei de guvernare, care să discute acest pachet de măsuri./lcoman/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 aprilie)