Victoria lui Vučić la alegeri, reflectată în presa din regiune

Majoritatea posturilor de televiziune din regiune au transmis în direct declarația președintelui Serbiei, Aleksandar Vučić, de la sediul Partidului Progresist Sârb (SNS) în care acesta își proclama victoria din primul tur de scrutin la alegerile prezidențiale, precum și victoria SNS la alegerile parlamentare.
Portalul croat Index.hr și televiziunea N1 de la Zagreb au selectat drept importante declarațiile președintelui Vučić în care afirma că războiul din Ucraina a influențat major rezultatul alegerilor și în care sublinia că viitorul guvern al Serbiei va fi stabil. Index a transmis și declarația în care Vučić a salutat că liderul formațiunii Împreună pentru Voivodina, de etnie croată, Tomislav Žigmanov, va fi membru al Parlamentului Serbiei.
Portalul de la Sarajevo, Klix.ba, a transmis că Vučić și-a proclamat „cu cunoscutul său ton teatral” victoria în alegeri de la sediul partidului său. De asemenea, Klix menționează că Vučić a afirmat că „partidul său a avut o campanie curată și cea mai frumoasă din istoria Serbiei”. Televiziunea N1 de la Sarajevo a transmis fără comentarii o parte din declarația lui Vučić în care acesta afirma că a reușit să realizeze ceva ce nimeni până la el nu a reușit. „Sunt singurul care am câștigat de două ori alegerile din primul tur de scrutin” – a transmis postul de televiziune N1 de la Sarajevo.
Radio Televiziunea din Banja Luka a transmis în direct declarația lui Vučić, subliniind că acesta a amintit că a obținut 90% din voturile exprimate în Republica Srpska.
„Aleksandar Vučić și-a proclamat victoria: Am reușit să fac ceva ce nimeni nu a făcut vreodată în Serbia” – este titlul de pe prima pagină a cotidianului „Dnevni avaz” de la Sarajevo.
Pentru o mare parte a mass-media de la Podgorica, victoria lui Vučić din primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale nu a fost o știre importantă./rmihaj/lalexandrescu

(www.b92.net – 5 aprilie)