2022. április 6.

Románia nem kívánatos személlyé nyilvánította az orosz nagykövetség 10 munkatársát

A román hatóságok úgy döntöttek, hogy az ország területén „persona non grata”-nak nyilvánítanak az Orosz Föderáció bukaresti nagykövetségén dolgozó 10 személyt, mert tevékenységük sérti a diplomáciai kapcsolatokra vonatkozó 1961-es bécsi egyezmény előírásait.

A román külügy közleménye értelmében a döntést tegnap este közölték az orosz féllel, amikor Bogdan Aurescu külügyminiszter parancsára berendelték a bukaresti orosz nagykövetet, Valerij Kuzmint. A külügyi tárca elismételte az orosz nagykövetnek, hogy Románia határozottan elítéli a Bucsa városában és Ukrajna más területein elkövetett háborús bűncselekményeket, amelyekért Oroszországot terheli a felelősség. (Bukaresti Rádió)

Gyorsul az infláció

A februárban előrejelzettnél várhatóan valamivel nagyobb ütemű lesz az éves inflációs ráta növekedése a következő hónapokban – közölte kedden a Román Nemzeti Bank.

A jegybank az infláció felgyorsulását azzal magyarázta, hogy az ukrajnai háború és az Oroszország elleni szankciók hatására az olaj és az élelmiszer-alapanyagok világpiaci ára jelentősen nőtt, aminek következtében a vártnál nagyobb mértékben drágultak az üzemanyagok és a feldolgozott élelmiszerek.

Ezeket az inflációs hatásokat rövid távon nem ellensúlyozza teljes egészében a földgáz és az áram árát korlátozó jogszabály hatályának egy éves meghosszabbítása – olvasható a közleményben. (Radio România Actualităţi)

Ma kezdődik a jódtablettákkal kapcsolatos felvilágosító kampány

Az egészségügyi minisztérium mától elérhetővé tesz a lakosság számára egy telefonos ügyfélszolgálatot, ahol szakemberek válaszolnak a kálium-jodid tablettákkal kapcsolatos kérdésekre.

A telefonos központ hétfőtől csütörtökig 8.30 és 16.30 között, pénteken 8.30 és 14.30 között hívható a 021/3174006-os telefonszámon. A tárca egy általános tájékoztatót is készített a kálium-jodid alkalmazásának feltételeiről, amely a honlapján olvasható. A minisztérium ma tájékoztató kampányt indított a kálium-jodid tabletták szedéséről. Ezeket a tablettákat csak nukleáris balesetet követő radioaktív jódnak való kitettség esetén, a hatóságok értesítését követő első hat órán belül, egyszeri adagban kell bevenni. (Radio România Actualităţi)

Az árucímkék alapos elolvasását ajánlja a fogyasztóvédelem

Paul Anghel, az Országos Fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) vezérigazgatója ma Facebook-bejegyzésében úgy vélte, hogy ez a legjobb eszköze annak, hogy átverjék a vásárlókat. Az árucímke megvizsgálása akkor is fontos, ha a terméket felvágják, vagy porciózzák. Erre azért van szükség, mert sok esetben a gyártók feltüntetik ugyan, hogy az általuk forgalmazott áru büjt idején is fogyasztható, azonban a termék összetételének elolvasása rávilágíthat arra, ha tévedésbe akarták ejteni a fogyasztókat. A szóban forgó bejegyzésben Paul Anghel felhívja a figyelmet arra is, hogy őrízzük meg a vásárláskor kiállított számlát és nyugtát, azért, mert csak annak birtokában tudjuk visszacserélni a termékeket, ha azok nem felelnek meg a követelményeknek. A tisztségviselő mindehhez hozzáteszi, hogy még a Húsvéti Ünnepek idején is, csak az engedéllyel rendelkező elárusítóhelyekről vásároljunk. (RADOR Hírügynökség)

Egy autós nekihajtott a bukaresti orosz nagykövetség kerítésének – életét vesztette

Meghalt egy férfi ma reggel, miután autójával a bukaresti Kiseleff úton az orosz nagykövetség kerítésének ütközött, és az autó kigyulladt. Rendőrségi források szerint a férfi bizonyos Bogdan Drăghici, az apák diszkriminációja ellen fellépő TATA szülői egyesület elnöke. Utolsó Facebook-bejegyzésében a férfi elítélte az orosz agressziót, és az ukrán nép mellett állt ki.

Az ügyet a Bukaresti Törvényszék ügyészsége vizsgálja.

Valerij Kuzmin bukaresti orosz nagykövet szerint az eset terror cselekménynek minősíthető.

Az ügyet vizsgáló ügyész azt nyilatkozta, hogy a személygépkocsiban gyúlékony anyagokat tartalmazó tartályokat találtak. Újságírók kérdésére, miszerint terrorista akciónak minősíthető-e a cselekedet, az ügyész azt válaszolta: jelenleg nincs konkrét bizonyíték erre vonatkozóan, és nem tudják még megmondani, hogy ez a gesztus a személyes körülményeken kívül mással is összefügg-e.

Székely Ervin, RADOR