Primăriile dau bursele când vor ele!

Asociația Elevilor din București și Ilfov susține inițiativa legislativă propusă de domnul deputat Sebastian Burduja, prin care primăriile sunt obligate să livreze bursele elevilor odată pe lună!

AEBI susține proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr.1/2011, prin care primăriile ar putea fi obligate să livreze bursele elevilor până pe data de 25 a lunii.

Foarte multe primării, inclusiv din București, au sau au avut obiceiul de a livra bursele elevilor în intervale de timp inacceptabil de mari. De exemplu, în luna august 2021, mai mulți consilieri au semnalat faptul că Primăria Sectorului 1 nu a mai plătit nicio bursă din luna martie. În Municipiul Târgu-Mureș, elevi care beneficiază de bursă de excelență nu le-au primit timp de un an.

Nevoia că elevii să primească bursele în timp util este accentuată și de realitatea din Romania. În prezent, la nivel național, 2 din 5 copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 17 ani se află în risc de sărăcie și excluziune socială, conform AROPE. Așadar, neglijența primăriilor în acordarea burselor poate duce la favorizarea riscului de abandon școlar.

AEBI este preocupată constant de problematica burselor școlare din București și Ilfov, cerând permanent informații de la primării despre situația aprobării cuantumului și numărului burselor, ca acestea să poată fi virate către unitățile de învățământ și primite de elevi.

“Din postura de elev, este dezamăgitor să îți înceapă anul școlar în septembrie, iar bursa să o primești în decembrie. Încălcarea dreptului fundamental la învățătură, cu care elevii se confruntă la momentul actual, a devenit un concept clișeic – de care cetățenii sunt conștienți. Vocea noastră se aude, dar nu este ascultată.” – Alexia Marinescu, președinte AEBI