2022. április 7

75%-os munkanélküli segélyt kapnának azon vállalatok dolgozói, akik az Oroszország elleni gazdasági szankciók következményeként váltak munkanélküliekké

Egyebek mellett egy erről szóló sürgősségi kormányrendelet tervezete is szerepel a mai kormányülés napirendjén. A kezdeményezést a Munkaügyi Minisztérium terjesztette elő. Amint arról a közszolgálati rádió riportere, Andrei Şerban beszámolt a jogszabály tervezete vonatkozik a fehéroroszországi cégekkel szerződéses viszonyban lévő vállalatok alkalmazottaira is, amennyiben nemzetközi szankciók fogják sújtani az utóbbi országot is.

Egy további sürgősségi kormányrendelet tervezete arról rendelkezik, hogy a készenléti állapot lezárulása után is érvényben maradnak a Covid-járvány idején foganatosított egyes intézkedések. Így például egészségügyi ellátásban részesül valamennyi Románia területén tartózkodó koronavírus által fertőzött személy.

Ugyancsak kormányrendelet révén kívánja szabályozni a kabinet az „Anghel Saligny” Országos Beruházási Terv költségvetésének a kiegészítését 15 milliárd lejjel. E mellett újabb 10 milliárd lejt utalnának ki a megyei és községi utakkal kapcsolatos projektekre, valamint 5 és fél milliárddal pótolnák ki a földgáz elosztó-rendszerének fejlesztésére szánt összeget és a vezetékekhez történő csatlakozás költségeit. (Radio România Actualităţi)

Nicolae Ciucă megpályázza a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségét

Ezt a miniszterelnök a közszolgálati televízió műsorában jelentette be. Ciucă a PNL egységének és a zavartalan koalíciós együttműködés megteremtésének szükségességével indokolta döntését. „A Nemzeti Liberális Párt ma kormányon van és kötelessége biztosítani az ország stabilitását, a románok biztonságát, de ugyanakkor az állampolgárok bizalmát is a tekintetben, hogy ebben a bonyolult nemzetközi helyzetben megoldjuk feladatainkat. A jó kormányzás egyik feltétele az, hogy pártunkon belül harmonikusak legyenek a kapcsolatok és azoknak a dolgoknak a végrehajtására összpontosítsunk, amelyeket felvállaltunk, egy másik nagyon fontos feltétel pedig az, hogy a koalíció stabil maradjon és valamennyi problémát, amely az ideológiai különbözőségekből felvetődhet a partnerekkel folytatott párbeszéd útján oldjuk meg” – nyilatkozta a miniszterelnök pártelnök-jelölt.

A PNL elnöki tisztsége azt követően ürült meg, hogy április másodikán Florin Cîţu lemondott tisztségéről. A liberálisok rendkívüli tisztújító kongresszusa vasárnap lesz a fővárosi Romexpo kiállítási központban. (RADOR Hírügynökség)

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Az év első két hónapjában a nyers adatok szerint 5,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte tegnap az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 9,1 százalék volt a vizsgált időszakban. A nyers adatok szerint az üzemanyag értékesítése 14,3 százalékkal nőtt, a nem élelmiszerekből 6 százalékkal többet adtak el, míg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítési volumene 0,7 százalékkal emelkedett.

Tavaly 10,1 százalékkal nőtt hazánkban a kiskereskedelmi forgalom volumene éves összevetésben, miután 2020-ban 2,2 százalékkal emelkedett 2019-hez képest. (Bukaresti Rádió)

Szalmonellával fertőzött Kinder-termékek kerültek forgalomba

A gyártó kérésére az Auchan nagyáruház kivon a forgalomból több Kinder-terméket, mivel felvetődött a gyanú, hogy szalmonellával fertőzöttek lehetnek – közölte az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC).

A közleményben azt is pontosítják, mely termékekről van szó. Köztük van a hagyományos Kinder-tojás, több típusú Kinder-choco-bons és csokinyuszik. Azokat, akik a gyanús termékekből vásároltak, arra kérik, hogy vigyék vissza az Auchan ügyfélszolgálatára, ahol a pénztárblokk felmutatása nélkül visszakapják a pénzüket. (Marosvásárhelyi Rádió)

Székely Ervin, RADOR