Încheierea primei etapei de evaluare din competiția Biomed 2022

Competiția de eseuri BioMed 2022 “Bioștiințele și Medicina Viitoruluise află tot mai aproape de desemnarea eseurilor câștigătoare!

Timișoara, România (7 Aprilie, 2022) — S-a încheiat prima etapă de evaluare a eseurilor înscrise în competiția BioMed, organizată de asociația non-profit BioMentorHub, adresată studenților și elevilor pasionați de domeniile bioștiințelor, medicinei, ingineriei medicale și IT/inteligență artificială din țară și diasporă. Astfel, în urma unei prime evaluări a lucrărilor participante, mentorii BioMentorHub au identificat cele mai bune 20 eseuri la nivel pre-universitar (10) și universitar (10), la cele 2 categorii tematice – Bio-inspired systems și HealthAI. În faza finală a competiției, acestea vor concura pentru cele 3 premii aferente fiecărei categorii, dar și pentru Premiul special de popularitate, oferit de votul publicului.

Din peste 70 lucrări de la 8 instituții din mediul universitar din țară și din diasporă (Italia și R. Moldova) și de la 17 instituții din mediul preuniversitar, au fost selectate în urma etapei inițiale de evaluare 20 eseuri finaliste care au fost publicate pe platforma BioMentorHub. Lucrările finaliste propun rezolvări inovative pentru probleme de actualitate în domeniul sănătății dar și probleme de mediu cauzate de poluare. Fie că oferă o alternativă în tratamentul celor mai răspândite patologii, fie că prezintă dispozitive menite să îmbunătățească calitatea vieții umane, ori tehnologii noi, de interes și cu impact asupra sănătății umane și a mediului înconjurător, toate aceste lucrări demonstrează un nivel de interes crescut pentru cercetarea în bioștiințe și medicină din partea tinerilor români.

Încurajăm publicul să citească eseurile finaliste și să voteze eseul preferat până la data de 17 aprilie, celui mai apreciat eseu urmând să îi fie acordat Premiul special de Popularitate. Eseurile finaliste din categoria pre-universitar și universitar pot fi lecturate și votate accesând pagina: https://biomentorhub.ro/rezultate-biomed-2022/

Etapa finală va consta în evaluarea eseurilor de către o comisie formată din cercetători români cu recunoaștere internațională, împreună cu experți în domeniul comunicării științifice: Dr. Tudor Constantin Badea (Cercetător, Universitatea Transilvania din Brașov), Prof. Dr. Manuela Banciu (Decan, Facultatea de Biologie și Geografie, Universitatea “Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca), Lector Dr. Daniel Cruceriu (Facultatea de Biologie și Geografie, Universitatea “Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca; Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”), Prof. Dr. Ing. Constantin Vertan (Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Universitatea Politehnica din București), Andrada Fiscutean (Jurnalist de tehnologie, redactor-șef ProFM), Drd. Diana Escariu (Cercetător, Departamentul de Sănătate Publică, Universitatea “Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca) și Prof. Dr. Daniel Dejica (Decan, Facultatea de Științele Comunicării, Universitatea Politehnica Timișoara).

La finalul  competiției,  în urma selecției  și jurizării,  vor fi premiate  cele  mai originale și revoluționare lucrări, oferindu-se, cu sprijinul sponsorilor BioMed – Merck România, Marsilian Technologies, Bio Zyme, Dacia Plant, Zenyth Pharmaceuticals, Farmec, Editura Corint, Editura ALL – premii totale de peste 15 000 lei la ambele categorii tematice (Bio-inspired systems și HealthAI) și educaționale (pre-universitar și universitar).

Mai multe detalii legate de competiția BioMed se pot afla accesând site-ul: https://biomentorhub.ro/biomed-2022/

Parteneri: Asociația OncoGen, Adservio.

Parteneri media: RADOR, RFI, ENTR, Hello Sănătate TV, Revista TIMPUL.

Despre Asociația Biomentorhub:

Biomentorhub este o asociație neguvernamentală și nonprofit, o inițiativă realizată de un grup de tineri români dedicată mentoratului pentru studenți, elevi și tineri cercetători interesați să urmeze o carieră de cercetare în domeniile bioștiințe și medicină. Obiectivele sale sunt: conectarea elevilor și studenților cu mentori care desfășoară activități de cercetare în aceste domenii, sprijinirea cercetătorilor români din diasporă interesați să descopere oportunități profesionale și de colaborare în România dezvoltarea și popularizarea cercetării științifice din România, identificarea resurselor educaționale și financiare disponibile pentru studenți, elevi și tineri cercetători cu rezultate foarte bune în aceste domenii.

Website: www.biomentorhub.ro/bmh-magazine/

Facebook: www.facebook.com/Biomentorhub/

Instagram: www.instagram.com/biomentorhub/

LinkedIn: www.linkedin.com/company/biomentorhub1/

Președinte

Dr. Michael-Bogdan Mărgineanu