április 8. 2022

5,9%-os volt tavaly a gazdasági növekedés

Ezt ma tette közzé az Országos Statisztikai Intézet (INS). A számok alapján az év utolsó három hónapjában 0,1 százalékkal csökkent a gazdaság szintje a megelőző évnegyedhez képest. Amint arról a közszolgálati rádió riportere Iulian Olescu beszámolt a hallgatóknak, a legújabb adatok szerint a beruházások aránya a gazdasági növekedés egészét tekintve 0,9%-ről 0,6%-ra esett vissza. (Radio România Actualităţi)

Napi 50 lejt kapnak minden egyes személy után azok a román állampolgárok, akik ukrajnai menekülteket fogadnak be

A kormány délelőtti ülésén véglegesítették az a határozatot, amely szabályozza, hogyan tudják visszaigényelni a magánszemélyek az ukrán állampolgárok elszállásolására fordított költségeket – jelentette be Nicolae Ciucă miniszterelnök.

Hozzátette: 45 millió lejt utalnak ki a kormány tartalékalapjából annak érdekében, hogy napi 50 lej támogatást tudjanak kiosztani az elszállásolóknak, illetve döntenek arról, hogy miként térítik meg az étkeztetési költségeket. A kormányfő bejelentette, hogy véglegesítik az állam és az üzleti szféra közötti kapcsolatok korszerűsítésére és digitalizálására vonatkozó szabályozásokat. Beindítják az Áru Radart, amitől a bürokrácia csökkentését remélik, illetve az államnak olyan eszközt biztosítanak, amellyel megfigyelheti és csökkentheti a magas adóügyi kockázatot jelentő áruk szállítását és ezzel több pénzt sikerül begyűjteni a költségvetésbe. (RADOR Hírügynökség)

Tovább csökken a koronavírus-fertőzöttek száma

Az elmúlt 24 órában 1709 új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak, 275-tel kevesebbet, mint csütörtökön, majdnem 23 ezer teszt elvégzése során – közölte az egészségügyi minisztérium. A legutóbbi közlés óta 9 személy vesztette életét a fertőzés miatt.

Jelenleg kórházban ápolnak 2114 személyt, 39-cel kevesebbet, mint tegnap. Intenzív ellátásra 272 beteg szorul, 8-al kevesebb, mint tegnap. A kórházba utaltak közül 112-en kiskorúak, ez öttel kevesebb, mint csütörtökön, közülük kettő részesül intenzív ellátásban. (Radio România Actualităţi)

Több pénzt követelnek és sztrájkkal fenyegetőznek a TAROM légitársaság alkalmazottai

A Tarom állami légitársaság dolgozói 35 százalékos béremelésért tüntettek csütörtökön Bukarestben. A vállalat székhelye előtt tartott kétórás megmozduláson Narcis Pascu szakszervezeti vezetõ elmondta, hogy a Tarom 1271 dolgozója közül 400 minimálbért keres.

Nehezményezik, hogy legutóbb 2008-ban emelték a fizetéseket. Azt is kifogásolták, hogy kevesebben dolgoznak, mint ahány személyre szükség lenne, ezért egyes alkalmazottak túlterheltek. Narcis Pascu szerint a vállalat költségvetésének 11,8 százalékát fordítják bérekre, míg a nemzetközi piacon ez az arány általában 34-37 százalék. A légitársaságokat Romániában is keményen sújtották a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások, de a Tarom már a járvány előtti időszakban is nehézségekkel küzdött. Utoljára a 2007-es évet zárta nyereséggel, azóta folyamatosan veszteségesen működik. (MTI)

Az idén is két szakaszban történik az elemi iskolások beíratása

A szülőknek egy típus-nyomtatványt kell kitölteniük online formában, vagy személyesen a lakóhelyük szerint illetékes iskolában április 11-ike és május 10-ike között. A beiratkozás második szakasza május 30-án kezdődik.

Azokat a gyerekeket, akik augusztus 31-ig töltik be a hatodik életévüket előkészítő osztályokba íratják be április 11-től. Június 10-én minden iskolában kifüggesztik azoknak a gyerekeknek a névsorát, akiket az illető tanintézetekbe írattak be. Az iskolai beíratásnak nem feltétele a gyerekek előzetes részvétele az óvodák nagycsoportos foglalkozásain. Az előkészítő osztályokba azokat a gyerekeket is be lehet íratni, akik augusztus 31-ike és december 31-ike között töltik be hatodik életévüket, ha azok pszichoszomatikus fejlettségi színvonala ezt lehetővé teszi. Az erre vonatkozó kiértékelést az óvodákban, illetve napközikben végzik el. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR