Zelenski: Ucraina se pregătește pentru o bătălie dură în est

Realizator: Cătălin Gomboș – Ucraina se pregătește pentru o bătălie dură în est, unde Rusia își concentrează forțele, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-o zi în care la Kiev s-au aflat mai întâi cancelarul Austriei, Karl Nehammer, apoi premierul britanic, Boris Johnson.
Reporter: Constanța Comănici – Ucraina este gata pentru o bătălie dură în estul țării, a afirmat președintele Volodimir Zelenski. Într-o înregistrare publicată azi-noapte a precizat că Rusia încă își permite iluzia să aducă noi forțe și echipamente pe teritoriul ucrainean. Zelenski a spus că țara sa trebuie ajutată prin înăsprirea sancțiunilor la adresa Rusiei şi prin livrări de armament. Kievul a primit deja ajutoare militare în valoare de aproximativ trei miliarde de euro de la Uniunea Europeană și Statele Unite. Marea Britanie i-a oferit, la rândul său, echipamente Ucrainei, în special sisteme individuale antitanc și antiaeriene. Londra ar urma să trimită acum vehicule blindate și rachete antinavă, în condițiile în care Rusia amenință și litoralul ucrainean al Mării Negre şi există temeri privind un asalt asupra acestuia, ținta principală fiind Odesa. Ajutorul britanic a fost promis de premierul Boris Johnson, aflat ieri într-o vizită surpriză la Kiev. Johnson a mai spus, cu acest prilej, și că țara sa va adopta noi sancțiuni economice. Înaintea lui Johnson, la Kiev a fost și cancelarul austriac. Rusia se pregătește pentru un asalt masiv în estul Ucrainei, după ce şi-a retras forțele din nordul acestei țări și nu a reușit să captureze niciun oraș important. Autoritățile din est i-au cerut populației să părăsească de urgență regiunea, înainte ca Rusia să le blocheze retragerea, cum au pățit civilii din alte orașe asediate. La Kramatorsk, oraș marcat de bombardarea gării pline cu refugiați, atac soldat cu peste 50 de morți, guvernatorul se așteaptă ca, în urma plecărilor, populația să scadă de la 220.000 la 50-60.000 în următoarele zile.
Realizator: Ucraina a interzis toate importurile din Rusia, care era unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai săi înainte de război. Ucraina importa anual din Rusia mărfuri în valoare de şase miliarde de dolari. Schimburile comerciale sunt practic blocate de când a început războiul, dar acum au devenit și ilegale. Kievul le-a cerut totodată altor țări să adopte sancțiuni economice mai aspre. Occidentul a impus un set sever de sancțiuni Rusiei, însă UE, principalul importator de energie rusească, a evitat până acum să adopte și sancțiuni care să vizeze importurile de petrol și mai ales de gaze naturale, care se ridică la sute de miliarde de euro pe an. Kievul a pledat pentru blocarea importurilor de hidrocarburi, întrucât banii plătiți pentru acestea finanțează mașina de război rusă./ilixandru/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 aprilie)