2022. április 11.

A kormánykoalíció arról döntött, hogy a parlamentben gyorsított eljárásban vitatják meg az offshore törvény módosításának tervezetét

Ez a jogszabály szabályozná a Fekete Tenger alatt található földgáz-készletek kiaknázásával kapcsolatos jogi lehetőségeket. A dokumentum ezen a héten kerül a törvényhozás napirendjére. Dumitru Chisăliţă, az „Intelligens Energia” Egyesület elnöke a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy az eredeti tervezet, amelyet négy évvel ezelőtt készítettek el „csak arra volt jó, hogy elüldözze a befektetőket és késleltesse az orosz gáztól való függetlenséget”. Chisăliţă szerint a törvény gyors elfogadása esetén sem képzelhető el a földgáz kiaknázása 2029 előtt.

Mint ismeretes, az eredeti jogszabály túlzottan előnyös feltételeket állapított meg a külföldi befektetőknek, így a román állam haszna csekély lett volna. Ezen kívánt módosítani a Dăncilă-kormány, ami azonban a külföldi befektetők heves ellenállásába ütközött. A törvénytervezet egyelőre nem nyilvános, a közszolgálati rádió értesülései szerint a módosjtás 65%-ban állapítaná meg a román állam hasznát és 35%-ban a külföldi befektetőké lenne a jövedelem. Ugyanakkor a kiaknázáshoz nagy értékű beruházásokra is szükség van. (RADOR Hírügynökség)

Nicolae Ciucă lett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) új elnöke

A párt vasárnapi rendkívüli kongresszusán döntött a jelenlegi miniszterelnök pártelnökké választásáról. Ciucă egyébként az egyetlen jelölt volt a tisztségre, amelyik azt követően ürült meg, hogy április 2-án Florin Cîţu, előző elnök benyújtotta lemondását. Nicolae Ciucă azt mondta, hogy készen áll a párt vezetésének átvételére, bár nem rendelkezik különösebb politikai tapasztalattal. „Bízom a felkészült kollégáim tudásában és eltökélt vagyok a továbblépést illetően” – mondta az új pártelnök. Nicolae Ciucă arról is beszélt, hogy a párt új irányvonalának a fiatalok felé kell fordulnia. „Minden amit teszünk és tenni fogunk, az ő érdekükben történik” – nyilatkozta a politikus. (Radio România Actualităţi)

Csökkentette a Világbank Románia gazdasági fejlődésének mértékére vonatkozó korábbi becslését

Az intézmény előrejelzése értelmében 2,4 százalékponttal alacsonyabb lesz az ország várható gazdasági fejlődése a januárban becsült 4,3%-hoz képest. Jelenleg a Világbank 1,9%-os növekedéssel számol. A visszaesés okát az bank az ukrajnai háború gazdasági következményeiben látja. 2023-ra viszont a Világbank ismét a román gazdaság jelentős, 4,1%-os bővülésével számol. 2024-re a Világbank a hazai bruttó nemzeti össztermék 4,3%-os növekedését vetíti előre. (Radio România Actualităţi)

80%-ban megteltek a menekülteket befogadó központok

Ezt ma közölte a Belügyminisztérium. Az elmúlt 24 órában 8000 ukrajnai menekült lépett be az országba. A háború kitörése óta azonban csak 4342 ukrán állampolgárságú személy folyamodott menedékjogért Romániában, miközben hivatalos adatok szerint már mintegy négy és fél millió ember hagyta el Ukrajnát. A menekülteknek több mint 90%-a nő és gyerek, mert a 18 és 65 év közötti férfiakat hadkötelesnek nyilvánították és nem hagyhatják el az országot. (RADOR Hírügynökség)

Új szociális és gazdasági támogató intézkedéseket jelentenek be a kormánykoalíció pártjai

Hétfőn ismertetik a kormánykoalíció vezetői a drágulásokat ellensúlyozó gazdasági és szociális intézkedéscsomagot. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu a múlt héten elmondta, hogy a „Támogatás Romániának” elnevezésű, 4 milliárd eurós költségvetési vonzatú terv a rászoruló lakosságon – nyugdíjasokon, gyermekes családokon, alacsony jövedelmű alkalmazottakon – és a vállalkozásokon segít. A pártelnök hozzátette, hogy a tervezett intézkedések nem növelik a költségvetési hiányt.

A politikus közlése szerint az intézkedések egy részét uniós forrásokból fedezik. Ciolacu korábban elmondta, a tervek szerint kéthavonta alapélelmiszerek beszerzésére fordítható, 50 eurós értékjegyekkel támogatná a kormány a kis jövedelműeket, növelnék az étkezési utalvány értékét és a kórházban ápolt páciensek fejkvótáját. Emellett a szociális ösztöndíjas diákok július és augusztus kivételével havonta élelemre, tanszerekre és ruházatra fordítható, 30 eurós utalványban részesülnének. A szociális és gazdasági intézkedéscsomagot a koalíció hétfői ülése után ismertetik a kormánypártok vezetői. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR