Camera Deputaților a respins moțiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului mediului, Tánczos Barna

Realizator: Camera Deputaților a respins cu 186 de voturi pentru, 83 împotrivă și o abținere, moțiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului mediului, Tánczos Barna. Inițiatorii documentului au cerut demiterea ministrului considerându-l vinovat de distrugerile provocate mediului, de tăierile ilegale de păduri și de neputința de a valorifica oportunitățile oferite de economia verde. Iulia Gherman are detalii.
Reporter: Semnatarii moțiunii l-au acuzat între altele pe ministrul Tánczos Barna de incompetență, încălcarea deciziilor din justiție și de cheltuirea ilegale a sute de milioane de euro. Deputații USR au spus că România are 17 proceduri de infringement începute pe teme de mediu, iar măsurile pentru protejarea calității aerului sunt neglijate de ministru. Deputata Oana Cambera.
Oana Cambera: Ministerul condus de domnul Tánczos Barna refuză să accepte realitatea faptului că avem de-a face cu poluare agresivă, în București și în orașele mari, și cu activități industriale ale României, refuză să monitorizeze calitatea aerului și să informeze populația, deși suntem singura țară din Uniunea Europeană care nu transmite date în timp real.
Reporter: În replică, ministrul Tánczos Barna a reamintit că mare parte din măsurile pe tema mediului au fost preluate de actualul Executiv din programul conceput când USR se afla la guvernare. Moțiunea nu reflectă date reale și a fost depusă pentru a recupera poziții pierdute în sondaje – a declarat ministrul mediului.
Tánczos Barna: A început scăderea vertiginoasă în sondaje USR. Românii v-au taxat pentru deciziile greșite pe care le-ați luat. Ați ieșit de la guvernare, ați organizat alegeri, aţi demis un președinte proaspăt ales, aţi falimentat câteva administrații locale, Timișoara cu frigul în case, Bucureștiul cu gunoiul pe stradă, ați rămas în opoziție, izolați şi din cauza eșecului și scăderii în sondaje, v-a copleşit disperarea.
Reporter: Demersul inițiat de USR a fost criticat de PSD și PNL, dar și de reprezentanții AUR, care au subliniat că parlamentarii USR au încercat să blocheze în Parlament punerea în funcțiune a hidrocentralelor care produc energie verde./lalexandrescu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 aprilie)