2022. április 13

Szerdán a Képviselőház sürgősségi eljárásban kezdi meg az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban dolgozók minimálbérének megállapításáról szóló törvénytervezet tárgyalását

A jogszabály tervezete értelmében az említett ágazatokban a havi bruttó minimálbér 3000 lej lenne, ugyanakkor – úgy ahogyan egy korábbi szabályozás szerint az építőiparban dolgozók esetében már megvalósult – az alkalmazottak 2028-ig mentesülnének a jövedelemadó és az egészségbiztosítási illeték fizetésének kötelezettségétől. A törvénytervezetet kedden kedvezően véleményezte a munkaügyi szakbizottság. A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgozók minimálbérének emelése a koalíciós pártok által hétfőn bejelentett gazdasági és szociális intézkedési csomagterv része. (RADOR Hírügynökség)

Ma kezdődik Kolozsváron a Gaudeamus Könyvvásár

A román közszolgálati rádió által szervezett rendezvény az idén online és fizikailag is látogatható. A rendezvényen mintegy 60 kiadó mutatja be legújabb könyveit és az idén sem fognak hiányozni a már megszokott könyvbemutatók és író-olvasó találkozók.

A Könyvvásár Kolozsvár főterén reggel 10 és este 8 óra között látogatható. A Gaudeamus Könyvvásár vasárnap zárja kapuit a kincses városban. (RADOR Hírügynökség)

Tízből nyolc alkalmazott csak heti négy napot szeretne dolgozni

Ugyanakkor a megkérdezettek 55%-a attól tart, hogy a munkanapok számának csökkenése a napi munkaidő meghosszabbítását vonná maga után 8-ról 10 órára. Egyebek mellett ez derül ki a BestJobs nevű internetes foglalkoztatási platform ma közzétett közvélemény-kutatásából. A munkaidő rugalmasabbá tétele, illetve a világjárvány idején bevezetett intézkedések megtartása vagy feloldása az európai intézményeket is foglalkoztatja. Daniel Fenechiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora március 3-án iktatta a parlamentben azt a törvénytervezetét, amely bevezetné a négy napos munkahetet. A kezdeményezést több liberális honatya és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikusa is támogatta.

A belga miniszterelnök meglátogatta a Mihail Kogălniceanu helységben lévő 57-es számú légi-támaszpontot

Alexander De Croo-t látogatására elkísérte Klaus Iohannis államfő és Nicolae Ciucă miniszterelnök is. A szóban forgó katonai egységben egy belga kontingens is szolgálatot teljesít. Ők a NATO gyors-reagálású egységének keretében vannak jelen a támaszponton. Felszólalásában Klaus Iohannis egyebek mellett elmondta, hogy „Az Orosz Föderáció Ukrajna elleni brutális agressziója alapvetően befolyásolja a regionális, európai és euroatlanti biztonságot és globálisan is több szintű negatív kihatása van. Ezért a sok megpróbáltatást átélt Ukrajna megsegítése érdekében a NATO több konkrét és hatékony intézkedést foganatosított”.

Tegnap (kedden) a román államfő külön is tárgyalt Alexander De Croo-val a NATO keleti szárnyának megerősítéséről és az Ukrajnában kialakult helyzetről. (Radio România Actualităţi – RADOR Hírügynökség)

Ma többször is lezárhatják a Giurgiu-Ruse hídat

A bolgár határrendőrség értesülései szerint Ruse körzetében három tiltakozó megmozdulásra számítanak, amelyek keretében útlezárásokra kerül sor. Az elsőt 10 órára hirdették meg Veliko Tarnovo – Ruse körzetében, amely a forgalom mindkét irányú fél órás lezárását helyezte kilátásba. A másodikra 11 órakor számítanak a Ruse – Várna úton, a harmadikra pedig 18 órakor a Ruse – Silistra úton. Ez utóbbi két esetben nem jelezték a lehetséges útlezárások időtartamát.

A határrendőrség a torlódások elkerülése érdekében azt javasolja a közúton közlekedőknek, hogy a Románia és Bulgária közötti egyéb határátkelőket vegyék igénybe. Ugyanakkor a „Trafic online” internetes alkalmazás révén a gépkocsivezetők valós idejű tájékoztatást kaphatnak a közúti forgalom állapotáról. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR