Ambasada Germaniei susține cu 50.000 de euro un proiect privind drepturile femeilor, egalitatea de șanse și măsurile împotriva violenței de gen

Ambasada Germaniei la București susține proiectul „Knowledge is Power! – Research and advocacy for improvement of gender violence policy“ („Cunoașterea înseamnă putere! – Cercetare și advocacy pentru îmbunătățirea politicilor de combatere a violenței de gen”) al organizației neguvernamentale FILIA – Centrul pentru Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen.

Scopul proiectului este de a dezvolta cunoașterea despre teme precum violența de gen, drepturile femeilor și egalitatea de gen în baza unui studiu reprezentativ statistic. Ambasada Germaniei finanțează proiectul de susținere a drepturilor femeilor cu suma de 50.000 de euro. În cooperare cu membrii interesați din Parlamentul României, se va elabora o strategie corespunzătoare și se va crea cadrul juridic aferent. Obiectivul este de a consolida drepturile femeilor și de a asigura urmărirea penală consecventă a violenței împotriva femeilor, în conformitate cu Convenția de la Istanbul. De asemenea, se va promova o mai bună protecție a femeilor vulnerabile prin intermediul unor evenimente, publicații și campanii la nivel local și național.

Semnarea contractului de către ambasadorul dr. Peer Gebauer și directoarea organizației neguvernamentale FILIA, Andreea Rusu, va avea loc în data de 12 aprilie 2022, la sediul Ambasadei Germaniei. Proiectul se va derula în perioada aprilie – decembrie 2022 și va fi coordonat de FILIA cu sprijinul Ambasadei Germaniei.

Ambasadorul Peer Gebauer: „Drepturile femeilor, egalitatea de șanse și lupta decisivă împotriva violenței de gen sunt subiecte care ar trebui să ne macine pe toți. Imaginile și știrile îngrozitoare din Ucraina, de pildă despre bombardarea maternităților și utilizarea selectivă a violenței sexuale împotriva femeilor de către agresorii ruși, evidențiază nu pentru prima dată faptul că femeile – și, odată cu ele, copiii – nu sunt doar victime, ci chiar ținte clare ale actelor de război și suferă extrem de mult din cauza conflictelor armate.

Ministerul Federal al Afacerilor Externe urmărește prin politica sa externă feministă o abordare cuprinzătoare de incluziune justă a tuturor persoanelor în societatea noastră. Prin urmare Germania pledează pentru punerea în aplicare consecventă în întreaga lume a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU „Femeile, pacea și securitatea”, în special pentru a proteja fetele și femeile din zonele de război și pentru a consolida participarea femeilor la procesul decizional politic.

Pandemia ne-a arătat fără putință de tăgadă că violența împotriva fetelor și femeilor, precum și participarea publică insuficientă a femeilor reprezintă o problemă reală nu numai în zonele de război, ci în toate țările și sferele societății, rămânând însă un tabu. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să luăm măsuri împotriva acestui fenomen și să sensibilizăm opinia publică. De aceea, pentru mine personal, este foarte important să sprijin activitatea organizației neguvernamentale FILIA, parte din Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor din România”.

Directoarea FILIA, Andreea Rusu: „Una din patru femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul ei. Peste jumătate dintre români consideră că violul este justificat în anumite situații. Aceste statistici și multe altele ne arată că mai avem un drum lung până la obținerea egalității de gen. Proiectul pe care îl începem împreună cu Ambasadei Germaniei, reprezintă un sprijin important adus luptei pentru egalitate de gen și prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor. În primul rând, în cadrul acestui proiect vom elabora un studiu reprezentativ statistic în domeniul violenței de gen, primul în aproximativ 20 de ani în România. Totodată, vom monitoriza implementarea Convenției de la Istanbul, vom susține modificări legislative care să acorde o mai mare siguranță femeilor și fetelor și vom înființa un grup parlamentar informal al susținătorilor egalității de gen, care va veghea permanent asupra respectării drepturilor femeilor și implementării de politici sensibile la gen.”

Background: Centrul FILIA este o organizație feministă care face auzite vocile femeilor prin activități de advocacy, studii și analize pe teme precum drepturile femeilor, egalitatea de șanse și măsuri de combatere a violenței de gen. De asemenea, femeile sunt sprijinite prin lucrul direct în comunități. Cu un istoric de peste 20 de ani, Centrul FILIA este una dintre cele mai vizibile și active organizații neguvernamentale pentru drepturile femeilor. Anul trecut, organizația a sprijinit aproximativ 2300 beneficiare, a implementat 7 proiecte și a publicat 3 studii despre egalitatea de gen.

Pentru mai multe informații, puteți vizita site-ul organizației neguvernamentale FILIA:

https://centrulfilia.ro/