Decizii luate în ședința de Guvern, prin adoptarea unor ordonanțe de urgențe

Realizator: Cristian Bâcâin – Guvernul a aprobat ieri plata diferențelor salariale pentru personalul didactic, pentru perioada 2017-2021, plata se va face eșalonat. Tot prin ordonanță de urgență s-a suplimentat bugetul pentru investiții. Se va compensa astfel scumpirea materialelor de construcții și costurile crescute cu manopera. Este pentru a doua oară când Executivul ia o astfel de decizie după una similară anul trecut care, a permis continuarea a peste 1.600 de contracte. Relatează Petruța Obrejan.
Reporter: Statul va veni cu 1,77 miliarde lei pentru a compensa creșterea prețurilor la materialele de construcții, spunea ministrul dezvoltării, Cseke Attila, întrucât exista riscul blocării anumitor contracte și chiar falimentul unor antreprenori.
Cseke Attila: Se va aplica și contractelor care erau în procedură de achiziție în momentul adoptării Ordonanței de Guvern 15 de la sfârșitul lunii august, anul trecut. Se vor ajusta și contractele a căror achiziție publică este în derulare și nu s-au depus încă ofertele.
Reporter: Personalul didactic va primi diferențele drepturilor salariale cuvenite pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021 – spunea purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Cărbunaru, precizând că măsura este una reparatorie și necesară.
Dan Cărbunaru: Diferențele de drepturi salariale vor fi acordate tuturor categoriilor de personal didactic. Acestea vor fi, de altminteri, și actualizate cu indicele de inflație. Sumele vor fi asigurate de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Educației, urmând a fi plătite eșalonat pe o perioadă de 5 ani, începând cu data intrării în vigoare a actului normativ./rpatulea/lalexandrescu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 aprilie)