WWF România anunţă lansarea primului website dedicat pădurilor virgine din România, ce include ştiri despre procesul de identificare a acestora, o hartă interactivă, publicaţii digitale educative, date istorice şi răspunsuri la cele mai presante întrebări din domeniu.
„Catalogul Naţional funcţionează acum şi este nevoie ca toţi cei interesaţi de protejarea pădurilor virgine să se implice pentru finalizarea procesului de identificare şi de recunoaştere a acestor păduri. Este vorba atât despre administratorii de păduri şi de arii protejate, cât şi de instituţii de învăţământ, de cercetare sau de ONG-uri”, a afirmat Radu Melu, manager naţional al Departamentului de păduri la WWF România.
Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei de mediu, până în prezent România a inclus peste 70.000 de hectare de păduri în Catalogul Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine, singurul instrument de evidenţă a acestora care le asigură protecţie strictă.
„Practic, o pădure este recunoscută ca virgină sau cvasivirgină doar dacă este inclusă în Catalog. Există astfel o evidenţă clară a acestora, eliminându-se riscul unor intervenţii silvice în pădurile incluse în Catalogul Naţional. Pentru aceste suprafeţe, proiectanţii nu vor putea propune lucrări silvice şi administratorii silvici vor implementa doar management de nonintervenţie. WWF este cel care a adus în atenţia publică conceptul de păduri virgine/cvasivirgine şi nevoia de protejare strictă a acestora.
A promovat ideea Catalogului în România şi am contribuit la elaborarea cadrului legislativ care stabileşte criteriile şi indicatorii de identificare a acestor păduri. Până acum, WWF a evaluat peste 600.000 de hectare de pădure şi a identificat circa 53.000 de hectare de păduri virgine şi cavsivirgine. Numai săptămâna trecută a inclus în Catalog încă 490 de hectare de păduri din judeţul Suceava şi are în procedură de analiză încă 5.000 de hectare”, menţionează WWF România.
Specialiştii susţin că includerea pădurilor virgine şi cvasivirgine în Catalog, pentru a le putea proteja, reprezintă un proces complex care implică date, experţi şi multă muncă de teren şi de birou.

(BUCUREŞTI FM – 14 aprilie)/oavram/ddaniela