Calendarul evenimentelor, 17 aprilie – selecțiuni

EVENIMENTE INTERNE

-Cultură

*De la ora 18:30, la Opera Naţională Bucureşti are loc spectacolul de operele “Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni şi Ruggiero Leoncavallo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Adrian Morar, în calitate de invitat. Distribuţia celor două reprezentaţii va cuprinde următorii artişti în respectivele roluri; Cavalleria Rusticana: Bianca Mărgean (Santuzza), Sorana Negrea (Lola), Alin Stoica (Turiddu), Valentin Vasiliu (Alfio, debut), Sidonia Nica (Mamma Lucia);Pagliacci: Iulia Isaev (Nedda), Teodor Ilincăi (Canio), Lucian Petrean (Tonio), Andrei Lazăr (Beppe), Iordache Basalic (Silvio). Cu participarea Orchestrei şi Corului Operei Naţionale Bucureşti.

* Filarmonica „George Enescu” în colaborare cu MuGiC organizează, la ora 19:00, în Sala mare Ateneul Român, concertul cameral extraordinar intitulat „Prezentul întâlnește viitorul”, susținut de artiști internaționali sub coordonarea violonistului Geza Hosszu-Legocky, artist nominalizat la premiile Grammy. Pe scena Ateneului vor evolua: Tony Yang (pian), Geza Hosszu-Legocky, Antonio Piculeață, Dumitru Pocitari, Relu Piculeață (vioară), Lyda Chen-Argerich (violă), Rodin Moldovan (violoncel), Dragoş Șerbănescu (contrabas) și Bogdan Pop (timpani). Din program, fac parte lucrări de R. Schumann, F. Mendelssohn, D. Șostakovici, C. Franck, E. Grieg,  M. Ravel,  C. Saint-Saëns, J. Williams și Gr. Dinicu.

* Teatrul Stela Popescu prezintă „Hoţul de mărgăritare”, un spectacol de Amalia Ciolan adaptare după Valeriu Anania, producţie a Teatrului Stela Popescu în scenografia Mihaelei Popescu şi coregrafia Ioanei Macarie  – ora 19:00, la Sala mică a Palatului Naţional al Copiilor.

* Alba Iulia:De la ora 17:00, are loc Concertul de Paşti susţinut de Orchestra Română de Tineret cu solişti tineri, violonişti câştigători ai unor importante concursuri naţionale şi internaţionale: Valentin Şerban, Roxana Oprea, Rafael Butaru sau Radu Dunca. Programul ales special pentru acest eveniment din Cetate include bijuterii sonore clasice: J.S. Bach – Concertul pentru două viori în Re minor, BWV 1043, Antonio Vivaldi – Concertul pentru două viori în La minor, RV 522 şi Antonio Vivaldi – Concertul pentru 4 viori şi orchestră în Şi minor, RV 580.

*Timișoara:

-La Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș

  • În cadrul evenimentului „Parcul Primăverii” ce se desfășoară la Muzeul Satului Bănățean: de la ora 16:00 – Concert de toace, specific sărbătorilor pascale, intitulat „În glas de toacă”, iar de la ora 17:00 vernisajul expoziției de icoane pe lemn „Lumina Florilor de Paști” realizată în parteneriat cu Arhiepiscopia Timișoarei.

-Muzeul Național al Banatului

  • Exponatul lunii aprilie „Rozariu cu cinci răni confecționat din os” (Bastionul Maria Theresia, hol);
  • Expoziția permanentă Ștefan Popa Popa’s (Bastionul Maria Theresia);
  • Expoziția temporară Muze la muzeu (Bastionul Theresia, mansarda B2);
  • Expoziția temporară „Accente lirice în capitala Banatului. Corneliu Murgu” (Bastionul Theresia, mansarda B1).

-Muzeul Național de Artă Timișoara

  • Expoziția de stampe japoneze Celebrities on floating worlds;
  • MNArT Open View: lucrarea „Metamorphosis” realizată de Paul Neagu în anul 1972;
  • „MNArT Don. Expoziţie temporară de donații anuale”;
  • „60”- Expoziție de pictură aniversară semnată Dana Constantin și Dacian Andoni;
  • Expoziția permanentă 1+1+1 & SIGMA;
  • Expoziția permanentă Artă bănățeană modernă;
  • Expoziția permanentă Icoane tradiționale bănățene;
  • Expoziția permanentă Corneliu Baba;
  • Expoziția permanentă Artă românească;
  • Expoziția permanentă Artă europeană.

-Muzeul Satului Bănățean Timișoara

  • „Parcul primăverii”;
  • Expoziții temporare: Anotimpurile satului românesc, Al cincilea anotimp și Bănățenii de altădată – holul bibliotecii;
  • Expoziții permanente: Centre de ceramică din Banat, Podoabe bănățene, Costum popular – Sala de expoziții a muzeului.

-Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara

  • Spectacolul „Iepurașul de Paște”, ora 11:00 și de la ora 13:00;
  • Atelier de mânuire poiuri, ora 16:00, la Muzeul Satului Bănățean în cadrul evenimentului „Parcul Primăverii”.

– S-a întâmplat într-o zi de 17 aprilie

* Se împlinesc 200 de ani (1822) de când delegaţiile marii boierimi muntene (şapte boieri) şi moldovene (şase boieri) soseau la Istanbul pentru a prezenta Porţii Otomane revendicările Ţărilor Române: restabilirea domniilor pământene, consolidarea privilegiilor boierimii prin concentrarea puterii în mâinile unui grup restrâns de mari boieri, excluderea grecilor din funcţiile civile şi ecleziastice, dreptul exclusiv pentru pământeni de a ocupa slujbe publice ş.a. Poarta a admis numai restabilirea domniilor pământene (lucru ce se va realiza la 1/13.VII.1822, punându-se astfel capăt regimului fanariot, instaurat în 1711 în Moldova şi în 1716 în Ţara Românească) şi excluderea grecilor din funcţiile publice (17/29)

* Cu 142 de ani în urmă (1880) apărea, în „Monitorul Oficial” nr. 90, Legea pentru înfiinţarea unei bănci de scont şi circulaţiune, Banca Naţională a României (cu un capital de 30 de milioane lei), sub formă de societate anonimă cu participarea statului (care deţinea o treime din acţiuni, celelalte două treimi aparţinând deţinătorilor particulari), cu privilegiul exclusiv de a emite monedă. BNR a început să funcţioneze la 1/13 iulie 1880, primul guvernator fiind Ion I. Câmpineanu. A însemnat actul de naştere al Băncii Naţionale a României (17/29)

* În urmă cu 134 de ani (1888) era ridicat clopotul de la Patriarhie, cel mai mare din ţară la acea dată. Clopotniţa de pe Dealul Patriarhiei din Bucureşti, care face parte din ansamblul monumentelor de la Centrul Patriarhal, adăposteşte astăzi, alături de alte clopote, şi clopotul mare, care a fost turnat din metalul altor două clopote din secolul al XVII-lea şi din bronzul câtorva tunuri turceşti

* Acum 121 de ani (1901) statul român a cedat Bibliotecii Academiei Române colecţiile Bibliotecii Centrale din Bucureşti (17/30)

* Cu 104 ani în urmă (1918) era înfiinţat, la Paris, „Comitetul naţional al românilor din Transilvania şi Bucovina”, sub preşedinţia lui Traian Vuia, apoi a dr. Ioan Cantacuzino. Comitetul a militat pentru dobândirea independenţei Transilvaniei şi unirea acesteia cu România (17/30)

* Acum 98 de ani (1924) lua fiinţă Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), una dintre cele mai cunoscute case de filme americane. Fondată la Hollywood, s-a remarcat prin promovarea „star-sistemului”. Fondatori: Louis B. Mayer, Marcus Loew

* În urmă cu 87 de ani (1935) era înființată Academia de Științe Medicale din România, prin Legea nr. 91/1935, promulgată prin Decretul Regal nr. 1076 din 17 aprilie 1935. Primul președinte al acestui for a fost prof.dr. Constantin I. Angelescu, membru de onoare al Academiei Române

* Se împlinesc 75 de ani de când se înfiinţa, la Craiova, Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat „Oltenia”. La 17 aprilie 1947, Regele Mihai I a promulgat Legea nr. 131, prin care a luat ființă Orchestra Filarmonicii Oltenia. În ziua de 18 aprilie, a avut loc concertul inaugural al Orchestrei Filarmonice Oltenia recent înființate. Astfel, sub bagheta dirijorului Mircea Bârsan, violonista Gaby Grubea a interpretat Concertul în Mi minor pentru vioară, op. 64 de Mendelssohn-Bartholdy. De asemenea, în programul concertului din acea seară s-au regăsit Simfonia a III-a in Mi bemol major, op. 55, Eroica de Beethoven și Uvertura la opera Ruslan și Ludmila de Glinka. Conducerea Filarmonicii Oltenia i-a fost încredințată lui Gh. Petrescu, la data respectivă principalul animator al vieții muzicale craiovene

* Tot 75 de ani se împlinesc (1947), de când la Timişoara, era înfiinţată Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat „Banatul”, prin Legea 131. După cel de-Al Doilea Război Mondial, la 17 aprilie 1947, lua ființă Filarmonica de Stat „Banatul” din Timișoara, prin asimilarea orchestrei simfonice a Societății filarmonice „Banatul” (ultima denumire a „Amicilor muzicii”) devenind astfel o instituție de concert profesionistă, care și-a afiliat în anul 1951 și un cor academic (mai întâi sub formă de voluntariat, iar din 1955, salarizat)

* Acum 61 de ani (1961) avea loc Invazia din Golful Porcilor (cunoscută și sub numele La Batalla de Girón sau Playa Girón din Cuba), o tentativă eșuată a guvernului american de a răsturna regimul comunist cubanez. Conflictul fusese planificat de președintele american, Dwight Eisenhower și a avut loc în perioada 17 – 19 aprilie 1961 sub mandatul lui John Fitzgerald Kennedy. Invazia a fost inițiată prin operațiunea Puma, o succesiune de raiduri aeriene îndreptate împotriva forțelor lui Fidel Castro, având drept scop asigurarea superiorității aeriane a exilaților cubanezi care desfășurau atacul, în colaborare directă cu membri ai CIA. Lipsa unei implicări substanțiale din partea americanilor a condus la eșecul operațiunii. Conflictul s-a soldat cu un număr mare de victime. Din partea americanilor, patru piloți de aviație și-au pierdut viața. Din rândul exilaților, 68 au fost uciși, dar cel mai mare număr de victime a fost din partea apărătorilor cubanezi

* În urmă cu 58 de ani (1964) Geraldine Mock (1925-2014) a devenit prima femeie din lume care a zburat singură în jurul lumii. Ea a efectuat 29 de zile, 11 ore şi 59 de minute de zbor, aterizând pe Aeroportul Port Columbus din Ohio

* Se împlinesc 40 de ani (1982) de la ceremonia proclamării suveranităţii constituţionale depline a Canadei. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord a semnat, în calitate de şef al statului canadian, intrarea în vigoare a noii Constituţii a Canadei, care înlocuia vechea lege supremă a acestei ţări – Actul Americii de Nord Britanice (datând din 1867)

* În urmă cu 32 de ani (1990) începea să emită, în mai multe limbi de circulaţie internaţională, postul de radio Antena Bucureştilor, denumit ulterior Radio Bucureşti şi în prezent Bucureşti FM (98,3 MHz), post al Societăţii Române de Radiodifuziune şi parte a reţelei Radio România Regional, primul şi singurul radio (la acea dată) dedicat vieţii de fiecare zi a Capitalei

* Acum 31 de ani (1991) delegaţiei Parlamentului României i s-a acordat statutul de „delegaţie asociată” la Adunarea Atlanticului de Nord (din 14.XI.1998 şi-a schimbat numele în Adunarea Parlamentară a NATO)

* Cu 26 de ani în urmă (1996) avea loc inaugurarea oficială a Centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, prin punerea în funcțiune a primului reactor, fiind prima centrală de acest fel din Europa de Est. România a intrat astfel în clubul țărilor producătoare de energie nucleară. Unitatea 1 utilizează tehnologie de tip CANDU (Canadian Deuterium Uranium), de concepție canadiană. Reactorul, care utilizează apa grea drept moderator și agent de răcire, iar drept combustibil — uraniul natural, a atins prima criticitate (inițierea reacției de fisiune în lanț) la 16 aprilie 1996. Festivitatea de inaugurare din 17 aprilie 1996 a avut loc în prezența președintelui Ion Iliescu, a premierului Nicolae Văcăroiu, a premierului canadian Jean Chretien, a președintelui Consiliului Guvernatorilor al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Johan Van Ebbenhorst-Tengbergen, și a altor oficialități române și străine, care au fost invitate să viziteze clădirea reactorului și camera principală de comandă și control

* Acum 24 ani (1998) începea să emită, la Iaşi, primul post de radio al Bisericii Ortodoxe Române, Radio Trinitas. Având studioul la Mănăstirea Golia din Iaşi, Radio Trinitas a făcut parte din cadrul Institutului Cultural-Misionar Trinitas al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, până la data de 27 octombrie 2007. De la acea dată Radio Trinitas este parte componentă a Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române, odată cu inaugurarea studioului de emisie Radio Trinitas Bucureşti, din Palatul Patriarhiei. În prezent Radio Trinitas are patru studiouri, la Iaşi, Bucureşti, Craiova şi Sibiu. Membrii CNA au aprobat, la 6.II.2014, solicitarea Patriarhiei Române de a acorda o licenţă naţională Radio Trinitas, prin reunirea celor 51 de staţii locale pe care le deţinea

* Cu 24 de ani în urmă (1998) începea guvernarea Consiliului de miniştri condus de Radu Vasile (PNŢCD), care a durat până pe 22 decembrie 1999

* Cu 18 ani în urmă (2004), în Parcul Industrial din Ploieşti, era pornită prima centrală eoliană din România

Aniversări – Comemorări

– Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile) (Calendarul Creştin-Ortodox 2022; Calendarul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice 2022)

– Învierea Domnului (Paştele) (Calendarul Romano-Catolic 2022)

– 1735: S-a născut istoricul și poetul sas Johann Seivert, autorul primei lucrări lexicografice publicate despre scriitorii de limbă germană din Transilvania; preocupări cu rezultate importante în domeniul cercetării inscripțiilor și al numismaticii (m. 1785)

– 1878: S-a născut chimistul Negoiţă Dănăilă, considerat drept unul dintre întemeietorii învăţământului românesc de chimie tehnică; membru de onoare al Academiei Române din 1939 (m. 1953)

– 1895, 17/30: S-a născut Ion Vinea (pseudonimul lui Ioan Eugen Iovanache), poet, prozator, traducător (traduceri remarcabile din Shakespeare şi Edgar Allan Poe) şi publicist (între anii 1938 şi 1944 a fost preşedinte al Uniunii Ziariştilor Profesionişti) (m. 1964)

– 1896: A murit Traian Demetrescu, poet, prozator şi publicist (n. 1866)

– 1897: S-a născut juristul Traian Ionaşcu; contribuţii în domeniul dreptului civil; a desfăşurat o bogată activitate didactică în ţară şi peste hotare; membru titular al Academiei Române din 1974 (m. 1981) – 125 de ani

– 1902: S-a născut Ecaterina Fotino-Negru, pianistă şi profesoară (m. 1991) – 120 de ani

– 1909: S-a născut actorul George Mărutză (m. 1968)

– 1916: S-a născut poeta prozatoarea şi publicista Magda Isanos (m. 1944)

– 1917: S-a născut actorul Constantin (Pace) Bărbulescu (m. 1998) – 105 ani

– 1920: S-a născut coregraful Stere Popescu; în anii ′40 a fost prim solist al Operei din București; a publicat studii despre teoria dansului (m. 1968, la Londra)

– 1929: S-a născut dirijorul și profesorul israelian de origine română Mendi Rodan (m. 2009). NOTĂ: Unele surse dau ca dată a naşterii 15 aprilie 1929

– 1935: S-a născut George Bălăiţă, romancier, eseist, publicist, traducător şi editor (m. 2017)

– 1939: S-a născut pictorul Dumitru Icodin

– 1940: S-a născut Ionel Oprișan, folclorist, editor, critic şi istoric literar

– 1940: S-a născut generalul-locotenent Ştefan Guşe; la 22.XII.1989, după moartea ministrului apărării naţionale, generalul Vasile Milea, şi fuga familiei Ceaşescu, în calităţile pe care le avea (prim-adjunct al ministrului apărării naţionale şi şef al Marelui Stat Major) a devenit şeful Armatei române şi a coordonat activitatea acesteia din sediul fostului CC al PCR în zilele de 22 şi 23 decembrie; în contextul schimbărilor din ţară, la câteva zile (28.XII.1989) a fost eliberat din funcţii (m. 1994)

– 1944: A murit Pamfil Polonic, arheolog amator, topograf şi cartograf; colaborator al lui Gr. G. Tocilescu, care i-a încredinţat conducerea săpăturilor de la Adamclisi (n. 1858)

– 1945: A murit Ion Pillat, poet, eseist şi traducător (bun cunoscător al liricii moderne, a realizat numeroase traduceri din poezia universală); membru corespondent al Academiei Române din 1936 (n. 1891)

– 1945: A murit (la Bucureşti) Mircea Streinul, poet, prozator şi traducător; membru fondator al grupării cernăuţene „Iconar” (1931), care-şi propunea să afirme în literatura bucovineană noi forme; vicepreşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, înfiinţate în 1938 (n. 1910, la Cuciurul-Mare/Cernăuţi, azi în Ucraina)

– 1953: S-a născut Paul Balahur, poet şi publicist

– 1955: S-a născut Angela Ciochină, cântăreaţă de muzică uşoară, compozitoare şi profesoară de canto (m. 2015)

– 1960: S-a născut actorul Adrian Păduraru

– 1964: A murit actorul George Vraca (n. 1896)

– 1966: A murit istoricul literar Petre V. Haneş (n. 1879)

– 1971: A murit Nicu Stănescu, violonist, dirijor şi interpret de muzică populară (n. 1907)

– 1985, 17/18: A murit D.[umitru] I.[on] Suchianu, sociolog, eseist, traducător, jurist, istoric, critic literar şi de film (n. 1895)

– 1990: A murit inginerul Paul Gh. Dimo; specialist în domeniul electricităţii, este creatorul analizei nodale care-i poartă numele („analiza nodală Dimo”) şi al metodelor REI (R – radial; E – echivalent; I – independent), denumite în literatura de specialitate „Dimo’s Rei methods”; s-a numărat printre cei care au fixat în România principiile de dezvoltare a reţelelor electrice de 35, 110, 220 şi 440 kW.; membru titular al Academiei Române din 1990 (n. 1905)

– 1994: A murit Mihail Crama (pseudonimul lui Eugen Enăchescu Pasad), poet şi prozator (n. 1923)

– 1997: A murit pictorul Ion Musceleanu (n. 1903) – 25 de ani

– 1999: A murit pictorul şi profesorul Dan Bimbea (n. 1941)

– 2006: A murit juristul Mihail-Constantin Eremia, profesor universitar la Facultatea de Drept din Universitatea Bucureşti (n. 1956)

– 2007: A murit cântăreţul de muzică uşoară Gil Dobrică (n. 1946) – 15 ani

– 2008: A murit Paul Miron, poet, prozator, dramaturg şi filolog, specializat mai ales în lexicologie şi stilistică; a realizat numeroase traduceri din limba germană în română şi invers; după război a emigrat şi s-a stabilit în RFG; a înfiinţat lectorate de limbă română la Köln (1952), Bonn (1954) şi Freiburg im Bresgau (1964); fondator şi animator al Societăţii Culturale Deutsch-Rumänische Studienvereinigung „M. Eminescu” (1976) (n. 1926)

– 2013: A murit fizicianul şi inginerul electronist Paul Dan Cristea; a abordat un larg evantai de specialităţi ca bioinformatica, semnalele genomice, prelucrarea numerică a semnalelor şi imaginilor, bazele electrotehnicii, teoria şi proiectarea circuitelor electrice şi electronice, reţele neuronale, agenţi inteligenţi evolutivi, aparatură medicală computerizată; membru titular al Academiei Române din 2011 (n. 1941)

– 2014: A murit matematicianul Dimitrie D. Stancu, unul dintre pionierii învăţământului informatic clujean; contribuţii de seamă în domeniile analizei numerice şi teoriei aproximării; membru de onoare al Academiei Române din 1999 (n. 1927)

EVENIMENTE EXTERNE

– Myanmar: Redeschiderea frontierelor pentru pasagerii internaționali

– Cetatea Vaticanului (Sfântul Scaun): Papa Francisc celebrează Liturghia în Duminica Paștelui în Bazilica Sf. Petru, apoi binecuvântarea Urbi et Orbi în fața pieței

– Paris: Ciclism – cursa Paris – Roubaix

Aniversări – Comemorări

– „Ziua Internaţională a Hemofiliei”; Federaţia Internaţională de Hemofilie a stabilit în 1989 această dată în onoarea fondatorului Federaţiei, Frank Schnabel, născut în această zi

– Sărbătoarea naţională a Republicii Arabe Siriene; aniversarea proclamării independenţei – 1946

– 485: A murit filosoful neoplatonist grec, Proclus, unul dintre ultimii mari gânditori clasici; majoritatea operelor sale reprezintă comentarii asupra dialogurilor lui Platon (n. 412)

– 1774: S-a născut compozitorul ceh Václav Jan Tomášek (m. 1850)

– 1790: A murit Benjamin Franklin, fizician, filosof, economist şi om politic american; inventează paratrăsnetul (1752); înfiinţează prima bibliotecă populară americană; are un rol important în obţinerea independenţei poporului american (1776) (n. 1706)

– 1882: S-a născut pianistul american de origine austriacă Artur Schnabel (m. 1951) – 140 de ani

– 1885: S-a născut romanciera daneză Karen Blixen (cunoscută şi sub pseudonimul Isak Dinesen) (m. 1962)

– 1891: S-a născut ufologul american de origine poloneză George Adamski, un autodidact bizar, care a declanşat, de fapt, fenomenul „contacţilor”; el afirma că a văzut încă din 9.X.1946, prin telescopul său personal, un OZN în formă de trabuc; în anii următori a făcut mai multe fotografii spectaculoase, în care se poate urmări modul în care „nave de cercetare” discoidale, luminoase, părăsesc pe rând o „navă mamă” lunguiaţă, mult mai mare; deşi fotografiile au fost ridiculizate, specialiştii, înarmaţi cu aparatura cea mai sofisticată, nu au putut dovedi că au fost trucate; Adamski a scris ulterior o serie de cărţi de succes în care vorbea despre întâlnirile sale cu extratereştrii (m. 1965)

– 1900: S-a născut compozitorul elveţian Willy Burkhardt (m. 1955)

– 1903: S-a născut violoncelistul american de origine rusă Gregor Piatigorsky (m. 1976). NOTĂ: Unele surse dau ca dată a naşterii inclusiv stilul vechi – 4 aprilie 1903

– 1911: S-a născut scriitorul francez Hervé Bazin (m. 1996)

– 1914: S-a născut soprana franceză Janine Micheau (m. 1976)

– 1919: S-a născut Chavela Vargas, cântăreaţă mexicană născută în Costa Rica (m. 2012)

– 1920: S-a născut scriitoarea şi jurnalista franceză Edmonde Charles-Roux (m. 2016)

– 1922: S-a născut Paul Smith, pianist american de jazz, aranjor şi compozitor (m. 2013) – 100 de ani

– 1927: S-a născut soprana italiană Grazziella Sciutti (m. 2001) – 95 de ani

– 1929: S-a născut James Last (nume real: Hans Last), muzician, instrumentist, compozitor şi dirijor german; liderul trupei „Big Band” (m. 2015)

– 1934: S-a născut producătorul muzical american Don Kirshner; supranumit, în 1996, de revista „Time”, „omul cu urechea de aur”, deoarece realizase, până în acel moment, peste 400 de single-uri ajunse în topurile muzicale americane şi internaţionale (m. 2011)

– 1942: A murit fizicianul francez Jean-Baptiste Perrin; studii asupra mişcării browniene, care au condus la determinarea, în 1908, a numărului lui Avogadro, fundamentând astfel concepţia atomică asupra structurii materiei; cercetări asupra emisiei şi recepţiei sunetelor ş.a.; Premiul Nobel pentru fizică pe 1926; membru de onoare străin al Academiei Române (1930) (n. 1870) – 80 de ani

– 1952: S-a născut Joe (Joseph Francis) Alaskey III, actor american de comedie, care a asigurat vocea unor personaje animate legendare, precum Bugs Bunny, Daffy Duck, Tweety şi Sylvester the Cat (m. 2016) – 70 de ani

– 1955: S-a născut cântărețul, compozitorul și chitaristul englez Pete Shelley; solistul şi textierul trupei „Buzzcocks”, un nume marcant al scenei punk britanice (m. 2018)

– 1956: S-a născut Nils Anders Tegnell, medic suedez, specializat în boli infecțioase; din 2013 până în 2022 a fost epidemiolog de stat al Suediei

– 1975: A murit Sir Sarvepalli Radhakrishnan, filosof şi om politic indian (între 1952 şi 1962 – vicepreşedinte, iar între 1962 şi 1967 – preşedinte al Indiei); membru de onoare străin al Academiei Române (1956) (n. 1888)

– 1986: A murit Marcel Dassault, cunoscut constructor francez de avioane; fondator al societăţii „Marcel Dassault-Breguet-Aviation”, în cadrul căreia s-au proiectat şi realizat avioanele Mirage III, c, V, F-1 ş.a. (n. 1892)

– 1994: A murit neurobiologul american Roger Sperry, pionier în cercetările asupra creierului (a stabilit că emisferele acestuia au funcţii diferite); Premiul Nobel pentru medicină pe 1981, împreună cu conaţionalii săi David H. Hubel şi Tosten N. Wiesel (n. 1913)

– 1996: A murit François-Regis Bastide, romancier şi biograf literar francez; producător la Radioteleviziunea Franceză (n. 1926)

– 2007: A murit Kitty Carlisle, cântăreaţă, actriţă şi realizatoare americană de programe tv. (n. 1910) – 15 ani

– 2008: A murit Aimé Césaire, poet, eseist, dramaturg şi om politic francez (n. 1913, în Martinica)

– 2011: A murit actorul canadian de film Michael Sarrazin (Jacques Michel André Sarrazin) (n. 1940)

– 2013: A murit actriţa şi cântăreaţa canadiană Deanna Durbin (numele real: Edna Mae Durbin) (n. 1921)

– 2014: A murit (la Ciudad de Mexico, unde trăia de mai bine de 30 de ani) scriitorul şi jurnalistul columbian Gabriel Garcia Márquez, considerat unul dintre cei mai mari scriitori din istoria literaturii de limbă spaniolă; cel mai cunoscut roman al său este „Un veac de singurătate” (1967); Premiul Nobel pentru literatură pe 1982; potrivit Academiei Nobel a fost un titan al „realismului magic” (numit de mulţi critici şi realismul fantastic sud-american), care a reflectat în textele sale „viaţa şi conflictele unui întreg continent” (n. 1927)

– 2015: A murit Alfred Taubman, om de afaceri american, inventator al complexului comercial de tip mall în anii 1950, în SUA (n. 1924)

– 2016: A murit actriţa americană de comedie Doris Roberts (n. 1925)