Autoritățile transnistrene s-au adresat OMS din cauza deficitului de medicamente

Autoritățile din republica nerecunoscută Transnistria s-au adresat Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din cauza lipsei de medicamente, a căror livrare este blocată de partea moldovenească. „Având în vedere importanţa umanitară a rezolvării acestei situații, Transnistria s-a adresat, în mod oficial, în scris, după ajutor la OMS. În special, Ministerul de Externe al republicii a invitat specialiștii OMS să organizeze consultări urgente cu participarea ministrului transnistrean al sănătății și a reprezentanților Asociației farmaciștilor din Transnistria pentru a discuta despre situația actuală și căile de ieșire din criză” – a declarat, luni, serviciul de presă al Ministerului transnistrean de Externe.

Tiraspolul s-a trezit într-o situație dificilă după decizia Ucrainei de a închide o porțiune a graniței cu Transnistria. Acum, pentru prima dată de la independența republicii, toate fluxurile de mărfuri intră pe malul stâng al Nistrului prin Republica Moldova și trebuie să respecte legislația acestei țări.

Furnizorii de medicamente transnistreni se orientează în principal spre producătorii din țările CSI, dar multe dintre medicamente nu sunt înregistrate în Republica Moldova și sunt blocate la granițele acesteia. „De câteva săptămâni, medicamentele necesare populației și instituțiilor medicale din Transnistria sunt reținute la frontiera moldoveano-română și la terminalele vamale ale Republicii Moldova. Pe lângă bunurile deja reținute, Republica Moldova refuză să elibereze autorizații pentru importul de noi loturi de medicamente, ceea ce a provocat suspendarea unei părți semnificative a transporturilor și un deficit de medicamente necesare” – se arată în comunicat. /ssirbu/csimion

https://tass.ru/ekonomika/14404157

www.tass.ru – 18 aprilie