Premierul Republicii Moldova a exclus posibilitatea acordării unui ajutor militar Ucrainei

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a exclus posibilitatea acordării unui ajutor militar Ucrainei din partea republicii.

Şeful Guvernului moldovean a făcut această declaraţie, luni, 18 aprilie, comentând, la cererea jurnaliștilor, informația despre o solicitare a Kievului de a vinde avioanele de vânătoare MIG-29, de care dispune republica. „În ceea ce privește ajutorul militar, există țări mai prospere, cu economii mai stabile, care sunt capabile să ofere un astfel de ajutor. /…/ Noi suntem concentraţi pe sprijinul umanitar şi respectăm sancțiunile din sectorul financiar și bancar pe teritoriul țării noastre” – a declarat Natalia Gavriliţa.

În același timp, ea a refuzat să confirme faptul că partea ucraineană a solicitat ajutor militar. Menţionăm că, în 2010, Republica Moldova a scos la vânzare șase avioane de vânătoare MiG-29, pe care le-a obținut după împărțirea proprietății forțelor armate ale fostei URSS. Nu a fost găsit niciun cumpărător până în prezent pentru acestea. Anterior, în presă au apărut informații conform cărora autoritățile ucrainene ar fi apelat la Republica Moldova cu o cerere de achiziție a acestor avioane.

Pe 24 februarie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat începerea unei operațiuni militare speciale în Ucraina, ca răspuns la cererea de ajutor a liderilor republicilor populare din Donbas. Liderul rus a subliniat că planurile Moscovei nu includ ocuparea teritoriilor ucrainene, obiectivele operațiunii fiind demilitarizarea și denazificarea țării./ssirbu/gpodea

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/14402957

www.tass.ru – 18 aprilie