De obicei, termenul de valabilitate al ouălor este indicat pe ambalaj. Dar dacă data specificată este la limită sau dacă ouăle sunt de casă sau cumpărate din piaţă, trebuie să verificăm dacă sunt proaspete şi comestibile. Există mai multe moduri de a face acest lucru. Cel mai simplu este să punem oul într-un vas cu apă rece şi să evaluăm starea acestuia. Dacă oul stă orizontal pe fundul vasului, acesta este un semn al unui ou foarte proaspăt. Dacă oul se înclină într-un anumit unghi, nu este destul de proaspăt, dar poate fi consumat totuşi. Astfel de ouă trebuie să fie fierte tari. Dacă oul pluteşte la suprafaţa apei, nu poate fi folosit, este stricat. Motivul pentru care ouăle se ridică la suprafaţa apei este că umiditatea din proteină se evaporă treptat prin microporii învelişului şi este înlocuită cu aer. Cu cât oul este depozitat mai mult timp, cu atât este mai mult aer în interiorul său şi se ridică în apă./ddaniela

(www.dariknews.bg – 21 aprilie)