Noua structură a anului şcolar, cu cinci perioade de învăţare şi cinci de vacanţă, se practică deja în 24 de state europene (Sorin Cîmpeanu)

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susţine că structura noului an şcolar 2022-2023 cu cinci perioade de învăţare şi cinci perioade de vacanţă se practică deja în 24 de state europene şi subliniază că schimbările operate respectă principiile pedagogiei moderne. Oficialul mai spune că singura modificare se referă la elevii din ciclurile gimnazial şi liceal, deoarece preşcolarii şi copiii din învăţământul primar urmează deja cinci perioade de învăţare alternate cu cele cinci perioade de vacanţă:
Sorin Cîmpeanu: O altă schimbare care este o noutate cerută de mediul socio-economic şi pe care am agreat-o, am susţinut-o şi face parte din structura anului şcolar este aceea a unei vacanţe mobile în luna februarie. În funcţie de judeţ, fiecare inspectorat şcolar judeţean prin consultarea cu profesorii, elevii şi părinţii va decide dacă vacanţa din luna februarie va fi poziţionată în a doua săptămână a lunii februarie, în a treia săptămână sau în a patra săptămână a lunii februarie. Deci lăsăm libertatea de alegere, având la final un efect de uniformizare a presiunii pe cei care oferă oportunităţi pentru sporturi de iarnă, pe reţeaua hotelieră, pe reţeaua rutieră, având numai şi numai avantaje.
Realizator: Ministrul educaţiei a făcut o vizită în judeţul Alba şi s-a întâlnit cu reprezentanţi ai firmelor implicate în promovarea învăţământului dual, dar şi cu cei ai unor companii din zonă – transmite corespondentul RRA Andreea Bogdan./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 aprilie)