2022. április 25.

Elektromos és hidrogén-meghajtású mozdonyokat, motorvonatokat vásárol a vasút

16 elektromos mozdony, 20 elektromos motorvonat és 12 hidrogén meghajtású motorvonat beszerzését tervezi 2026-ig a Román Vasúttársaság (CFR).

A Közlekedésügyi Minisztérium honlapján közzétett beruházási terv szerint az országos helyreállítási terv keretében erre a célra 334 millió eurót költhet a CFR. Emellett 166 millió euróból 55 elektromos mozdony és 139 vasúti kocsi korszerűsítését is tervbe vették. A Közlekedési Operatív Program keretében 99 elektromos meghajtású motorvonat vásárlását tervezik, ennek a költségvonzata 882 millió euró. A vasúttársaság célja, hogy 2026-ig 25 százalékkal növekedjen az utasok száma. A Közlekedésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint Romániában naponta 6-8 mozdony hibásodik meg a nyílt vonalakon, ami 80-200 perces késést okoz. (Marosvásárhelyi Rádió)

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) jelentése az utak állapotáról

Az elmúlt év végén a köves- illetve földutak teljes hossza hozzávetőleg 24.500 km volt, ami a teljes úthálózat körülbelül 28%-át teszi ki. Ezzel szemben az autópályák hossza 931 km, ami az úthálózat alig több mint 5%-ának felel meg – áll az INS ma közzétett jelentésében. A teljes úthálózatnak közel felét korszerűsítették, azonban ennek közel egyharmada, azaz 40.000 km esetében a korszerűsítés garanciaideje lejárt. (Radio România Actualităţi)

A katonai tűzoltóknak és hegyimentőknek sikerült kiszabadítaniuk azt a közel 50 embert, akik a Vatra Dorna-i libegőben rekedtek

Az üdülőhely libegőjében rekedt turisták között volt egy kiskorú is. Amint arról a közszolgálati rádió tudósítója, Mihaela Buculei beszámolt, a csendőrök által is támogatott mentőegységek baj nélkül lejuttatták a libegő aljához az embereket. A balesetet műszaki hiba okozta, az egyik vontatókábel leesett a csigáról. Két héttel ezelőtt hasonló baleset történt, akkor kilencen – köztük egy gyerek – rekedtek a Vatra Dornei-i libegőn, miután egy fa, amelyre jelentős mennyiségű hó hullott a kábelekre zuhant. (Radio România Actualităţi)

Több mint 300 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Tiszta Romániát! elnevezésű kampány első két hetében

Ezt a Környezetvédelmi Minisztérium közölte tegnap. A természetből, lakatlan területekről összegyűjtött szemét nagyrészt újrahasznosítható volt, ami jelzi, hogy a szelektív hulladékgyűjtés továbbra is akadozik Romániában. A környezetvédelmi tárca által szervezett program keretében 300 tonna hulladékot összesen 600 kiszállás során gyűjtötték össze különböző intézmények alkalmazottai, köztük több ezer tanár és tanuló, valamint önkéntesek. Felmérések szerint a szelektív hulladékgyűjtés Romániában mindössze 20 százalékban meríti ki lehetőségeit. A Tiszta Romániát! program keretében az önkormányzatok a lakosságszám függvényében 3 ezer és 30 ezer lej közötti támogatást igényelhetnek. Ebből takarítási akciókhoz szükséges felszereléseket vehetnek, a szemét elszállítását, tárolását számolhatják el. A Környezetvédelmi Alapon keresztül lebonyolított országos takarítási program összköltségvetése 20 millió lej. (RADOR Hírügynökség)

Sárga színjelzésű vihar-riadót bocsátott ki az Országos Meteorológiai Intézet (ANM)

A riasztás Máramarosra, Erdélyre és Moldvára vonatkozik. A jelzett területeken erős esőzésekre, jégesőre és heves széllökésekre lehet számítani. A csapadék mennyisége eléri a négyzetméterenkénti 20-30 litert. A figyelmeztetés este 21.00 óráig marad érvényben. Hasonló riadót bocsátottak ki Mehedinţi és Gorj megyékre is. A bekövetkező vihar kárt tett a gyümölcsösökben. A riasztás reggel 9 és 10 óra között volt érvényes. Ez idő alatt erős vihar és széllökések voltak az említett térségekben. Mintegy 20 percig jégeső is esett. A legnagyobb károkat Magheru, Bârda és Bobaiţa falvakban okozta a vihar. Károk keletkeztek a hagymaültetvényekben, zöldségesekben és a gyümölcsösökben. A riasztás 22 települést érintett, köztük a megyeközpontot, Szörényvárát is. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR