Victorie convingătoare a președintelui Emmanuel Macron la alegerile din Franţa

Realizator: Cristian Bâcâin – Președintele francez Emmanuel Macron rămâne încă cinci ani la Palatul Elysee, după o victorie convingătoare în fața contracandidatei sale de extremă dreapta, Marine Le Pen. Potrivit celor mai noi rezultate oficiale provizorii, el a obținut peste 58% din voturi, mai mult decât era cotat în sondaje înaintea scrutinului prezidențial de ieri. Le Pen, cu puțin peste 41%, a reușit totuși performanța să adune cele mai multe voturi pentru extrema dreaptă de până acum, rezultate care arată că pentru Emmanuel Macron lupta nu s-a sfârșit. În două luni urmează alegeri parlamentare, poate cele mai importante din ultimii 60 de ani, cred analiștii, iar în discursurile de aseară, atât ale învingătorului, cât și ale învinsei, s-a dat practic startul campaniei electorale. Daniela Coman transmite de la Paris.
Reporter: Preşedintele reale, înconjurat de un public mai puțin numeros și entuziast decât acum cinci ani, a intrat în scenă pe acordurile aceluiași imn european, ”Odă bucuriei”, iar apoi a rostit un discurs scurt. Emmanuel Macron a promis că noul mandat nu va fi o continuare a celui care se încheie, ci o nouă eră în care nimeni nu va fi uitat.
Emmanuel Macron: Vreau să le mulţumesc tuturor francezilor care în primul, iar apoi în al doilea tur mi-au acordat încrederea lor pentru a aplica proiectul nostru pentru o Franță mai independentă și o Europă mai puternică, prin investiții și schimbări profunde să asigurăm proiecte concrete pentru fiecare, încurajând creativitatea și inovarea în țara noastră și să facem din Franța o mare națiune ecologică.
Reporter: Președintele reales nu i-a uitat pe absenți, aproape 30% din francezii cu drept de vot asigurându-i că le-a înțeles tăcerea. Sondajele de opinie publicate aseară au mai arătat că dintre cei care i-au dat votul doar 53% au făcut-o din convingere, restul de 47% au dorit să blocheze accesul extremei drepte la putere. Emmanuel Macron trebuie să fi înțeles lecția predată de electorat, pentru că în două luni urmează alegerile legislative. Chiar dacă președintele Franței are o putere destul de mare, el nu va putea să își pună în aplicare programul electoral dacă nu este sprijinit de o majoritate în Adunarea Națională, iar încă de aseară doi poli politici ostili s-au conturat deja: unul naționalist și anti migrație în jurul lui Marine Le Pen, iar altul în zona stângii radicale, reprezentate de Jean-Luc Mélenchon, locul trei în primul tur, care vrea să coaguleze partidele de stânga și s-a autopropus prim-ministru./ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 aprilie)