Republica Moldova pledează pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean

Realizator: Mihaela Mihai – Republica Moldova vrea să rezolve paşnic tensiunile din regiunea separatistă Transnistria, afirmă preşedinta ţării, Maia Sandu. Transnistria este a Moldovei, a spus ea, după o şedinţă a CSS în legătură cu incidentele recente din regiunea separatistă Transnistria. Colegul nostru Vasile State transmite în direct de la Chişinău ultimele informaţii. Bună ziua, Vasile:
Reporter: Bună ziua tuturor! Incidentele care au avut loc în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană sunt o escaladare a tensiunilor şi au fost provocate de anumite forţe pro-război, a spus preşedinta Maia Sandu, după şedinţa CSS. Maia Sandu a explicat că în ultimele săptămâni în unele şcoli din localităţile din stânga Nistrului au avut loc mai multe alerte cu bombe. În context, preşedinta Maia Sandu a spus şi a condamnat încercările de a escalada tensiunile în această regiune, şi vă amintesc că această regiune nu este controlată de către autorităţile de la Chişinău. Totodată, Maia Sandu a reiterat că Republica Moldova pledează în continuare pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean şi a negat existenţa vreunei tentative din partea Chişinăului de a institui o blocadă economică a regiunii separatiste. Autorităţile din Moldova monitorizează atent situaţia din stânga Nistrului – a mai spus preşedinta Republicii Moldova, precizând că se întreprind eforturi pentru prevenirea acţiunilor ce pot afecta securitatea naţională. Totodată, autorităţile au îndemnat societatea la calm şi la abţinerea de la distribuirea de informaţii din surse neverificate, în special a celor care incită la ură şi la război.
Realizator: Vă amintesc că mai multe explozii au avut loc aseară şi în această dimineaţă în regiunea transnistreană la sediul aşa-numitei structuri de securitate din regiune, la două turnuri de comunicaţii din Maiak şi în apropiere de o unitate militară amplasată în preajma localităţii Parcani. În acest timp, CSS al regiunii separatiste Transnistria a raportat un al treilea atac terorist, acesta fiind comis asupra unei unităţi militare din apropiere de Tiraspol, relatează Agenţia TASS citată de Agenţia Reuters./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 aprilie)