Ministrul de finanțe, Adrian Câciu, despre măsurile economice adoptate până în prezent

Realizator: Andrei Şerban – Ministrul de finanțe, Adrian Câciu, declara astăzi în plenul Senatului că măsurile avute în vedere în pachetul „Sprijin pentru România” dau perspectiva unei creșteri economice similare cu angajamentele inițiale. Prezent la dezbaterea „Ora guvernului”, la invitația USR, Adrian Câciu mai menționa că în primul trimestru al anului s-au încasat cu peste 21% mai multe venituri decât în perioada similară a anului trecut și s-a înregistrat o creștere de 67% a sumelor provenite din fonduri europene.
Reporter: Alina Stănuță – Senatorul USR, Anca Dragu, arăta că deși situația economică a României s-a deteriorat de la începutul anului din cauza unor factori externi, ministrul de finanțe nu a luat măsuri care să prevină această situație, iar România se împrumută astăzi la dobânzi foarte mari .
Anca Dragu: Ce ați fi putut face dumneavoastră, ar fi fost să luați măsuri de contracarare mai rapid; măsurile au venit prea târziu, prea puțin, prea timid și sub forma unui Powerpoint. Aţi uitat să creșteți pensiile, salariile, nu aţi finanţat transportul elevilor, nu aţi extins programul „Masa caldă” și multe altele nefăcute.
Reporter: În replică, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, explica faptul că elementele de proiecție pe primele două luni ale acestui an arată semne de ușoară revenire a economiei.
Adrian Câciu: România se împrumută în acest moment pentru investiții, iar pe de altă parte România se împrumută să plătească datorii din trecut.
Reporter: În cadrul dezbaterilor, reprezentanții PSD au apreciat activitatea ministrului finanțelor. Liderii PNL și UDMR nu au adresat întrebări ministrului finanțelor.
Realizator: În cadrul aceleiași dezbateri, senatorul AUR, Claudiu Târziu reproșa actualei puteri că nu revine la piața reglementată în energie pentru a reduce presiunea asupra populației și a firmelor.
Claudiu Târziu: Nu se recunoaște că liberalizarea prețurilor la energie a fost un act mai mult decât iresponsabil, în ciuda consecințelor care sunt evidente, și nici măcar în acest ceas al 12-lea nu se pune capăt acestei nebunii, prin revenirea imediată la piața reglementată./ilixandru/lalexandrescu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 aprilie)