2022.április 28.

A pénzügyminiszter a Szenátusban beszélt a kormány gazdasági intézkedéseiről

Szerdán délután a „Kormány órája” parlamenti program keretében Adrian Câciu ismertette a „Támogatás Romániának” elnevezésű csomagtervet. Megítélése szerint az ennek keretében meghozott intézkedések lehetővé teszik, hogy a gazdasági fejlődés tartani tudja a korábban meghatározott ütemtervet. Câciu elmondta, hogy az első évnegyedben az adókból és illetékekből befolyó jövedelem 21%-al volt magasabb, mint az elmúlt év hasonló időszakában, miközben 67%-al nőtt az európai alapokból lehívott összeg is.

Anca Dragu a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora bírálta a szakminisztert, mert szerinte nem tett semmit azért, hogy ellensúlyozza a negatív kül-gazdasági tényezők hatásait és magas kamatok mellett vesz fel kölcsönöket.

Válaszában Adrian Câciu kifejtette, hogy az év első két hónapjában mért adatok arra utalnak, hogy a gazdaság enyhe élénkülésére lehet számítani. Másfelől Románia azért vesz fel kölcsönöket, hogy fedezze a beruházások költségeit és, hogy fizetni tudja azokat a kamatokat, amelyeket a múltban felvett hitelek után kell fizetni.

A pénzügyminiszter meghívására az USR kezdeményezésére került sor. (Radio România Actualităţi)

A Képviselőház jogi bizottsága szerdán kedvezően véleményezett három jelöltet az Alkotmánybíróság egyik megüresedő bírói tisztségére

A szakbizottságnak a Valer Dorneanu alkotmánybíró júniusban megüresedő helyére pályázó jelölteket kellett véleményezniük. Az egyik jelölt – akit a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogat – Bogdan Licu, aki jelenleg a legfőbb ügyész helyettese. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jelöltje Cristi Dănileţ volt bíró, akit a közelmúltban a Bírák Tanácsa megfosztott magisztrátusi minőségétől. A harmadik jelölt Ioan Sabău egyetemi tanárt a Románok Egységéért Szövetség (AUR) támogatja. A tisztség betöltéséről a jövő héten szavaz a Képviselőház.

A Mona Pivniceru alkotmánybíró megöresedő helyére pályázó jelöltek meghallgatásával folytatódott szerdán a jogi szakbizottság ülése. (RADOR Hírügynökség)

Szinte megduplázódott azoknak a megyéknek a száma, ahonnan medvekárokat jelentettek

2015-2016-hoz képest csaknem megduplázódott, 8-ról 15-re emelkedett Romániában azoknak a megyéknek a száma, ahonnan medvekárokat vagy éppen medvetámadásokat jelentettek – mondta tegnap Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter egy vitán, amelyet a képviselőház környezetvédelmi és ökológiai egyensúlyért felelős bizottsága szervezett.

A környezetvédelmi miniszter továbbá reményét fejezte ki, hogy hat év szünet után 2022-ben végre ismét megvalósul a medvepopuláció felmérése. Beszélt a medvék elköltöztetésének gyakorlatáról is, amely ‘rendkívül problémás’, és sokszor nem támogatják a szakemberek. Az elköltöztetett példányok ugyanis az új környezetükben is ugyanazokat a szokásokat követik, mint a régiben: például, ha megszokták, hogy bejárnak az emberlakta településekre és a szemétgyűjtőkből esznek, akkor az új területen is jellemzően megkeresik a falvakat, városokat, hogy a könnyen megszerezhető táplálékhoz jussanak. Több esetben megtörtént, hogy az elköltöztetett medve agresszívvá vált, és végül mégiscsak ki kellett lőni – magyarázta a miniszter. (Marosvásárhelyi Rádió)

Ukrajnába utazott Florin Cîţu, a román szenátus elnöke

Az ukrán parlament elnöke, Ruszlan Sztefancsuk fogadta tegnap Florin Cîţut, a román szenátus elnökét Kijevben.

A román felsőházi elnök Talat Dzsaferi észak-macedóniai parlamenti elnökkel és Irene Kälinnel, a svájci Nemzeti Tanács elnökével meglátogatta a Kijev melletti, háború sújtotta Irpiny és Hosztomel városokat. Ukrajna bukaresti nagykövetségének Facebook-bejegyzése szerint az ukrán házelnök kijelentette, hogy „Románia, Észak-Macedónia és Svájc parlamenti elnökeinek ukrajnai látogatása egyértelmű példája annak, ahogyan ezen országok népei támogatják az ukrán népet”. A három parlamenti elnök úgy nyilatkozott, hogy mélyen megérintették őket a látottak, és készek továbbra is lehetőségeik szerint támogatni Ukrajnát. (Marosvásárhelyi Rádió)

Székely Ervin, RADOR