Conferința Mondială a Jurnaliștilor – ediție aniversară (II)

Între 24-26 aprilie 2022, a avut loc cea de a X-a ediție a Conferinței Mondiale a Jurnaliștilor, organizată anual de Asociația Jurnaliștilor din Coreea.

Dacă până în 2019, conferințele s-au desfășurat pe teritoriul Republicii Coreea, din 2020, din cauza Covid-19, Asociația Jurnaliștilor din Coreea, a trebuit să se re-orienteze. Așa că, s-a optat pentru mediul online! Anul acesta, la cea de a X-a ediție, au fost invitați jurnaliști din 43 de țări de pe toate continentele. Din Europa, au fost prezenți jurnaliști din Albania, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia și România.

Foto: Asociația Jurnaliștilor din Coreea

În deschiderea celei de a doua zile a Conferinței Mondiale a Jurnaliștilor, de la Sala de conferințe a Centrului de Presă Coreean din Seul (26 aprilie 2022), a avut loc o prelegere deosebită, susținută de Domnul Sonny Kwon, CEO al PUBLISH, Inc. Subiectul a constat în prezentarea unei noi tendințe apărute în mass-media ultimilor doi ani. Și anume: tehnologia axată pe rețeaua de network având la dispoziție diverse date preluate din sistemul bitcoin sau cripto și adaptate necesităților media. Cu alte cuvinte așa-numitul „Blockchain-Based News Ecosystem”. Un concept interesant și care cu siguranță va avea succes în mass-media viitorului apropiat.

Foto: Asociația Jurnaliștilor din Coreea

După acest moment, a urmat expunerea celei de a doua teme a Conferinței Mondiale a Jurnaliștilor – ediția 2022: „Societatea schimbată de jurnalism”. Un alt subiect la fel de interesant și intens dezbătut.  Ca invitați speciali din partea Republicii Coreea au fost:  Min-Kyu Lee (profesor la Universitatea „Chung-Ang”) și Hwan-bong Jung (reporter la „The Hankyoreh”).

Pentru acest subiect s-au pregătit 22 de jurnaliști, care au menționat cum și dacă poate fi modificată sau transformată o societate prin intermediul jurnalismului. Astfel, au impresionat prelegerile susținute de Ashraf  Eldaly din Egipt (Președintele Asociației Jurnaliștilor din Asia), Bilal Bassal  (Journalist & Art Critic, Franța), Hassan Humeida ( doctor la Universitatea Flensburg, Kiel), Nurzhan Kasmalieva (Șef-Departamentul Internațional de Afaceri Externe, Kyrgyzstan), Arun Ranjit (Editor-șef al Departamentului de Știri externe din Nepal),  Ivan Lim (Direcția de Comunicare despre mediu din Singapore), Dilmurod Djumabaev (Uzbekistan).

Așadar, Conferința Mondială a Jurnaliștilor, aflată la ceas aniversar, la cea de a X-a sa ediție, a însemnat un nou succes pentru Asociația Jurnaliștilor din Coreea. Desfășurarea a fost impecabilă și a fost un alt exemplu de seriozitate și profesionalism.

La final, cei 60 de jurnaliști din 43 de țări s-au salutat prin intermediul tehnologiei cu gândul la o revenire la o viață normală  și la posibilitatea reîntâlnirilor față în față.

Foto: Asociația Jurnaliștilor din Coreea

Foto: Asociația Jurnaliștilor din Coreea

Autor: Octavia Galescu