EURACTIV: România vrea să fie principalul centru de stabilitate și securitate al regiunii

România vrea să fie principalul centru de stabilitate și securitate al regiunii, întrucât intenționează să se implice masiv în reconstrucția Ucrainei după război, a declarat președintele parlamentului, Marcel Ciolacu, în urma unei vizite la Kiev.

Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), a făcut parte dintr-o delegație condusă de premierul român Nicolae Ciucă care s-a întâlnit la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul Denis Șmihal. A fost prima vizită a unei delegații românești la nivel înalt în Ucraina, după mai bine de două luni de la începutul invaziei ruse.

Cele două delegații au discutat efectele războiului asupra economiei ucrainene și modalități de sprijin pentru exportul de produse agricole ucrainene prin porturile românești, deoarece Rusia a blocat accesul navelor la porturile ucrainene de la Marea Neagră.

S-a discutat și sprijinul pentru refugiații ucraineni aflați acum în România, cât și despre fluxul de ajutoare umanitare care tranzitează România.

Ciucă a menționat sprijinul puternic al României pentru aspirația Ucrainei de a adera la UE. România a pledat consecvent pentru oferirea de către UE a unei perspective europene Ucrainei, Moldovei și Georgiei – fiindcă toate trei merită să facă parte din familia europeană.

Drepturile minorităților etnice din cele două țări au fost și ele aduse în discuție, în vreme ce premierul român a discutat cu conducerea de la Kiev și despre situația din Transnistria – o regiune prinsă la mijloc între Ucraina și Moldova și în care staționează trupe rusești.

EURACTIV (Belgia), 27 aprilie 2022 – Articol de Bogdan Neagu (EURACTIV.ro)

https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/romania-wants-to-be-regions-main-stability-and-security-hub/

Traducere: Andrei Suba