Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Pe cel mai mare grup de Facebook de sprijin destinat ucrainenilor ajunşi în ţara noastră, UNIŢI PENTRU UCRAINA – United for Ukraine, românii au ‘adoptat’ în ultimele familii cărora le-au gătit sau le-au cumpărat masa de Paşte. Tot în sprijinul ucrainenilor rămaşi în România s-a lansat Fondul UNIŢI PENTRU UCRAINA, înfiinţat de grupul cu acelaşi nume. Într-o primă fază, Fondul a colectat donaţiile românilor din ţară şi din diaspora pentru a asigura ucrainenilor cele necesare pentru sărbătorile pascale, urmând ca după Paşte banii strânşi să fie alocaţi nevoilor zilnice de hrană, medicamente, produse de igienă, haine, rechizite pentru familiile fugite din calea războiului de la graniţele României.

Banii strânşi de Fondul UNIŢI PENTRU UCRAINA vor ajunge la ONG-urile care sprijină deja cetăţenii ucraineni din România, precum şi către familiile din Ucraina care solicită ajutorul pe grup sau în centrele gestionate de autorităţile locale. Fondurile rămase vor fi direcţionate către donaţii pentru ucrainenii cazaţi în Republica Moldova şi peste graniţă, în Ucraina, unde în ciuda ajutoarelor internaţionale este o nevoie constantă de alimente, produse de igienă, medicamente.

Printre ONG-urile partenere se numără Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, Asociaţia ZI de BINE, Asociaţia Blondie, Asociaţia Copacul cu Fapte Bune, Big Hearts Society, Asociaţia Pentru Bine, Asociatia Maria Holtzhauser, Asociatia Sanatate pentru Comunitate. Cei care vor să doneze o pot face în conturile deschise special de către Asociaţia pentru Relaţii Comunitare cu menţiunea: Fondul UNIŢI PENTRU UCRAINA.

Pe grupul UNIŢI PENTRU UCRAINA – United for Ukraine, zeci de mii de ucraineni au găsit cazare, transport, oferte de locuri de muncă, donaţii de alimente, haine, alte produse strict necesare celor care îşi lasă în urmă casele şi bunurile. Zilnic, sute de cereri de ajutor din partea ucrainenilor îşi găsesc rezolvarea aproape instantaneu pe grupul de Facebook menţionat, cu circa 280.000 de membri.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.