2022. április 29.

Bombariadó volt a bukaresti Henri Coandă repülőtéren

Péntek reggel 6 óra körül egy ismeretlen telefonáló felhívta a 112-es segélyhívó számot és bejelentette, hogy egy bombát helyeztek el a Münchenbe induló egyik repülőgépen. Valamennyi utast leszállították a gépről és a Román Hírszerző Szolgálat pirotechnikai egysége átvizsgálta őket, valamint csomagjaikat és magát a repülőgépet, de a riasztás hamisnak bizonyult. A helyzet ezt követően normalizálódott. (Radio România Actualităţi)

A jövőben jogszabály védi a román állampolgárokat az őket hátrányosan megkülönböztető kereskedelmi gyakorlattól

A kabinet tegnap fogadta el azt az egyik európai direktíva alapján született sürgősségi kormányrendeletet, amelynek értelmében a romániai fogyasztókat ugyanazok a jogok illetik meg, mint az Európai Unió valamennyi polgárát. Ennek alapján a hazai vásárlók sérelmezhetik az illetékes fogyasztóvédelmi hatóságnál, ha tisztességtelen, félrevezető, vagy agresszív kereskedelmi praktikák áldozataivá váltak – tájékoztatta a sajtót Florin Spătaru, gazdasági miniszter. Ilyen esetekben – amennyiben a sérelmek megalapozottaknak bizonyulnak – a büntetések összege elérheti akár a két millió eurót is. Kirívó esetekben – amelyeket a hivatkozott direktíva külön szabályoz – a büntetés elérheti a vétkes vállalat forgalmának a 4%-át is. (Radio România Actualităţi)

A repülőtérről vitték az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) székházába kihallgatásra a fővárosi ötödik kerület polgármesterét

Cristian Popescu Piedonét, azért állították elő, hogy ismertessék vele a legújabb vádakat, amelyeket a bűnüldöző hatóság megfogalmazott vele szemben – tájékoztatta a hallgatókat Diana Surdu, a közszolgálati rádió riportere. A polgármester jelenleg nincs letartóztatásban, vagy fogva tartva. (Radio România Actualităţi)

A jövő évtől kezdődően 5,1%-al nőnek a helyi adók Bukarestben

Erről tegnap határozott a Fővárosi Tanács, ugyanis ekkora az ez évi infláció becsült értéke. Ugyanakkor 2023-tól 95%-al csökkennek a hibrid járművekre kirótt adók.

A tegnapi tanácsülésen határozatot fogadtak el arról, hogy egy sor bukaresti kórházban tűzvédelmi rendszereket szerelnek fel. Az érintett egészségügyi intézmények az Obregia, Carol Davila, Colţea, Sfântul Ştefan és a Colentina kórházak.

Egy további határozat értelmében az emlékműnek és építészeti együtteseknek minősülő épületek megerősítését és felújítását is el lehet végezni. A városgazdálkodás a szóban forgó épületek felújítási programjából évente kiválasztja azokat, amelyek felkerülnek a főpolgármesteri hivatal évi beruházási listájára. Minden egyes igénylést egy műszaki-tudományos tanács fog kiértékelni – tájékoztatta a hallgatókat Alex Buzică, a közszolgálati rádió riportere. (Radio România Actualităţi)

Több száz építkezési vállalkozás került csődközeli állapotba

Ennek oka az, hogy mintegy 60%-al emelkedtek az építőanyagok árai, de a válságot az energiaárak növekedése, a munkaerő-hiány és a beruházási alapok csökkenése is tetézi – állítja az Építkezési Vállalkozások Munkaadói Szövetségének alelnöke, Răzvan Niculescu-Aron, aki néhány megoldási javaslatot is megfogalmazott. Szerinte az ágazatnak az infrastruktúra fejlesztésére, a közbeszerzési eljárások menetének felgyorsítására lenne szüksége.

A vállalkozó hozzátette, hogy az év első két hónapjában mintegy 15.000 építőipari munkás ment külföldre dolgozni. (RADOR Hírügynökség)

Kibertámadás ért több romániai állami és pénzügyi intézményt

Elérhetetlenné vált péntek hajnalban több állami és pénzügyi intézmény honlapja az ellenük indított túlterheléses kibertámadás miatt – közölte a kormány.

Egyebek mellett a gov.ro, a védelmi minisztérium (mapn.ro), a határrendészet (politiadefrontiera.ro) és az állami vasúttársaság (cfrcalatori.ro) honlapját támadták a hackerek.

A kormányzati szervek IT-szakemberei együttműködnek az illetékes kibervédelmi intézmények szakértőivel a hozzáférés helyreállítása és az okok azonosítása érdekében – közölte a kabinet.

A gov.ro kormányzati portál elérhetőségét a közlemény kiadása előtt helyreállították.

A védelmi minisztérium közleménye szerint a támadás csak a tárca nyilvános honlapját bénította le, amelyen nem tárolnak titkos adatokat. A támadás nem érintette a védelmi minisztérium informatikai hálózatait. (MTI)

Székely Ervin, RADOR