(Photo by Khaled DESOUKI / AFP)

Cei mai mulți dintre noi visăm să fim mândri posesori ai unei băi vaste, spațioase, cu cadă și duș separate, două chiuvete și poate chiar un șezlong extravagant sau plante luxuriante. Ei bine, indiferent dacă trăiți sau nu acest vis, puteți să-i oferiți băii dvs. un aspect mai amplu și mai armonios, folosind câteva strategii cu potențial maxim. De la alegerea cu atenție a paletei de culori și a obiectelor esențiale și până la utilizarea câtorva trucuri vizuale inteligente, teoriile despre extinderea spațiului se aplică și în cazul băilor la fel ca în orice altă cameră din casă. Nu mai este un secret pentru nimeni, că indiferent de stilul pe care îl abordăm pentru a ne decora baia, aceasta va fi întotdeauna o cameră mică. Dar, vă puteți folosi de unele avantaje și de puțină magie vizuală, modificări de culori și trucuri de iluminat pentru a vă transforma „băița” într-un refugiu confortabil. Și cum cred că deja curiozitatea dvs. a căpătat noi valențe, vă provocăm la o trecere în revistă a câtorva sfaturi de decorare, care vor contribui considerabil (dacă nu chiar decisiv) la amplificarea suprafeței, chiar dacă încăperea în sine va rămâne, de fapt, în aceleași dimensiuni.


* Mergeți pe aerisitul alb … cât mai mult alb
Una dintre cele mai ușoare metode de a oferi camerei dvs. un aspect spațios este să folosiți grămezi întregi de plăci ceramice, vopsea, dulăpioare sau măști de chiuvetă de culoare albă. Această (non)culoare se distinge în mod natural, făcând spațiul să pară mult mai mare. De asemenea, reflectă orice lumină disponibilă, în loc să o absoarbă. Finisajele albe pot face ca orice spațiu să pară mai mare, dar sunt deosebit de eficiente în băi. Întrucât o baie are, de obicei, o mulțime de corpuri albe (cadă, toaletă, chiuvetă, cădiță de duș), utilizarea albului pe celelalte suprafețe creează un aspect transparent, care face ca spațiul să pară mult mai aerisit. Cu toate acestea, utilizarea cât mai multor elemente albe nu înseamnă că spațiul trebuie să fie neapărat lipsit de caracter. Folosirea diferitelor elemente texturale, cum ar fi stucaturi, piatră în culori palide sau accente de plăci ceramice și țesături, precum și atingerea ocazională a metalelor sau a lemnului, vor păstra fără probleme un aspect curat și la fel de aerisit, oferind în continuare ochiului multă bogăție.
• Atunci când selectați plăci pentru o cameră mică, cel mai bine este să mergeți pe o faianță de dimensiuni medii. Dacă optați pentru plăci mici, veți avea prea multe linii de chituit care nu vor face altceva decât să decupeze camera. Nu mergeți nici pe plăci prea mari, întrucât acestea vor face camera, luată prin comparație, să pară mai mică. Culoarea plăcilor poate face, de asemenea, diferența. Încercați să amestecați culoarea plăcilor cu nuanța pereților. Dacă diferența este prea drastică, aceasta va reduce dimensiunea băii dvs. la jumătate. De asemenea, va face ca dușul sau cada dvs. să pară a fi un spațiu separat. Asigurați-vă că placați suprafețele din dreptul căzii sau al dușului până la tavan. Acest lucru va crea un aspect mai expansiv, oferind contraste plăcute și pauze mai mici în întregul flux.
• Selectați culori senine! Schemele de culori fine și pale tind să dea iluzia de spațiu mai larg. Acest lucru nu înseamnă că mica dvs. baie trebuie să fie roz, ci că trebuie să evitați culorile puternice și captivante. Puteți evidenția accesoriile sau prosoapele prin câteva surse luminoase, însă întotdeauna selectați tonuri pastelate, neutre și albe pentru fundal. Culorile reci precum albastru, verde și mov dau și ele senzația de seninătate. Ca și în cazul selectării unei vopsele pentru pereți, dacă decideți să mergeți pe varianta tapetului, alegeți unul pe fundal alb sau foarte deschis, pentru a da iluzia unui spațiu mai aerisit. Selectați un design deschis, proaspăt, cu o paletă de culori albă, galbenă sau neutră.

* Încercați metoda „ton pe ton”
Nu sunteți un împătimit al albului? Puteți obține în continuare un efect extrem de delicat, cu o paletă ton pe ton în bej cald, gri moale sau chiar nuanțe slabe, cum ar fi albastru pudrat. Alegeți o faianță somptuoasă și găsiți o culoare de vopsea pentru porțiunea de pereți rămasă, care derivă din aceste nuanțe. Efectul general va fi la fel de senin și asemănător unui Spa, fără ca pauzele vizuale să micșoreze percepția asupra spațiului. Culorile calde și moi vor oferi întotdeauna iluzia de mai mult spațiu, în timp ce nuanțele reci vor da senzația de seninătate. Puteți folosi și culori îndrăznețe, întunecate, dar numai ca accesorii, cum ar fi prosoapele.
• Puteți crea, de asemenea, un aspect foarte plăcut stratificând tonurile de alb pe alb. Folosiți plăci ceramice minuscule albe și vopsiți pereții într-un alb ceva mai „murdar”. De asemenea, puteți opta pentru a păstra totul în aceeași culoare sau ton, această opțiune incluzând și tavanul. Selectați o culoare mai puțin intensă pentru pereți și folosiți aceeași culoare pe tavan. Dacă preferați o culoare diferită pe tavan, mergeți pe o nuanță mai deschisă decât cea de pe pereți, pentru o anumită varietate. Păstrați aceleași tonuri și pentru podele. Nu puneți pardoseală gri închis cu pereți gri pal. Acest lucru va tăia vizual spațiul și va face camera să pară mai mică.

* Utilizați obiecte de depozitare plutitoare
Și când spun plutitoare, chiar ne referim la măsuțe, dulăpioare și măști de chivetă care să nu atingă podeaua. Într-un spațiu de baie restrâns, poate fi dificil să echilibrați cererea de depozitare cu dorința de spațiu care să respire. O măsuță sau o mască de chiuvetă plutitoare poate fi soluția mult așteptată! Aceste elemente vă oferă o grămadă de spațiu pentru a stoca elementele esențiale cu folosință zilnică, dar aspectul curat al podelei de dedesubt face ca zona să se simtă mult mai deschisă. Într-o zonă foarte mică, să ai un pic mai mult spațiu poate face o diferență mare!
• Dacă aveți o măsuță de toaletă mare într-o baie mică, spațiul va părea și se va simți probabil mult mai înghesuit și copleșit, deoarece măsuța va ocupa mult spațiu. Dacă eliminați măsuța și o înlocuiți cu o chiuvetă, veți deschide spațiul și veți da aspectul unei băi mai mari. Totuși, orice înlocuiți în baie, nu trebuie să pierdeți niciun centimetru din prețiosul spațiu de depozitare. Drept urmare, adăugați rafturi deschise, dulăpioare, și alte asemenea elemente unde să puteți stoca excesul de produse.

* Mai puțin înseamnă mai mult („Less is more”)
Celebrul dicton nu ne dă pace nici aici! Dacă nu aveți nevoie de stocare maximă, pentru a lăsa spațiul ceva mai deschis, luați în considerare utilizarea unor elemente mai mici, decât să vă repeziți spre cel mai mare obiect posibil. Lăsând puțin spațiu neacoperit va face ca zona să se simtă mai puțin plină și, astfel, mai spațioasă. Și dacă toaleta sau cada dvs. sunt alături de chiuvetă, veți aprecia și mai mult spațiul deschis.

* Apelați la oglinzi mari
O oglindă mare poate dubla dimensiunea spațiului dvs. mai ales într-o baie, unde vă poate ajuta într-adevăr să dublați vizual investiția. O oglindă foarte mare poate fi un pic mai costisitoare, dar, în comparație cu prețul de placare a unui întreg perete cu plăci din oglinzi (iată încă o idee bună!), o oglindă de mari dimensiuni vă poate oferi un aspect la fel de dramatic (dacă nu chiar mai impresionant), la o valoare mult mai bună. Îmbrățișați ideea unei oglinzi mari, cu un cadru frumos, sau mergeți pe ideea uneia de dimensiuni personalizate. Efectul poate fi atât de puternic, încât nu veți avea nevoie de altceva pentru ca încăperea să pară perfect finisată. Acest lucru poate fi eficient în special în încăperile lungi și înguste, cu pereți mici.
• Acesta este un truc pe care îl folosesc decoratorii de interior în întreaga casă. Oglinzile reflectă lumina și rețin culoarea. Dacă aveți o oglindă mare, care se întinde până la tavan, veți da iluzia unei camere mai mari. De asemenea, puteți grupa mai multe oglinzi mai mici, împreună, în altă parte a camerei, într-un aranjament artistic, pentru a adăuga mai multă reflexie și, implicit, iluzia de mai mult spațiu. Pentru a face oglinzile mai decorative, le puteți încadra în bucăți de lemn sau de faianță, ca elemente de accent. Puteți, de asemenea, să atârnați o sursă de lumină tip pandantiv în fața unei oglinzi pentru a adăuga un efect interesant, precum și pentru a reflecta lumina. Cu cât adăugați mai multe suprafețe lucioase, cu atât totul va părea mai mare. Încercați să așezați oglinzile în opoziție cu ferestrele, pentru a reflecta lumina în toată încăperea.

* Folosiți un panou de sticlă
Un alt mod minunat de a extinde aspectul spațiului dvs. este înlocuirea unei perdele de duș (care formează un perete vizual chiar și atunci când este în culori deschise sau pale), cu un panou sau o ușă de sticlă. Întreaga secțiune pătrată a camerei va fi vizibilă dintr-o dată printr-un aspect mai mare, mai ales când veți folosi dușul. Dacă preferați mai multă intimitate, puteți utiliza un panou din sticlă mată sau nuanțată, care va permite totuși filtrarea luminii, astfel încât, odată închis, să nu vă aveți senzația de sufocare. Dacă efectuați o renovare completă și nu vă considerați un fan al căzilor, încercați să săriți complet peste acest element și să instalați doar o cabină de duș. Sunt mai ușor de utilizat, iar eliminarea căzii greoaie ajută, în același timp, la câștigarea de spațiu prețios.

* Adăugați o nișă în perete
Uneori, un mic spațiu suplimentar poate însemna extrem de mult. Așa se face că adăugarea unei nișe deschise nu numai că-și va „însuși” doar un spațiu gol al cavității peretelui, pentru a fi folosit ca element de depozitare, dar va imprima mai multă adâncime vizuală, care va face ca pereții să pară mai departe decât sunt cu adevărat. Nu vă plac rafturile deschise? Utilizați acel spațiu de nișă pentru inserarea unui dulap și obțineți tot spațiul de depozitare funcțional fără a avea un obiect mare, care parcă se răstoarnă peste dvs. Rețineți că instalațiile sanitare, țevile, prizele și alte asemenea particularități ascunse pot afecta locul de amplasare al nișei sau dulapului, așa că ar trebui neapărat să vă sfătuiți în prealabil cu un profesionist, înainte de a planifica spargerea pereților. Când amplasați dulapurile cu medicamente în perete, în loc să le lăsați în afara acestuia, creați mai mult flux în cameră. În mod similar, adăugarea de nișe în perimetrul dușului, pentru stocarea șamponului și a săpunului, în loc de folosirea unor vase ceramice ieșite în exterior, păstrează totul mult mai neted și mai curgător.

* Adăugați lumini strălucitoare
O iluminare adecvată este extrem de importantă pentru ca orice spațiu să pară mai mare și mai deschis, însă în băi, care adesea nu au prea multă lumină naturală, este absolut esențială. În plus, într-o baie, aveți nevoie de o iluminare optimă pentru a duce la bun sfârșit diverse activități, precum bărbieritul sau aplicarea machiajului în mod eficient, astfel încât importanța sa nu are cum să fie supraevaluată. Din aceste motive, este absolut necesar să aveți o schemă de iluminat bogată, de preferință cu surse multiple de lumină în diferite locuri. O grilă de lumini de tavan, precum și aplice sau o oglindă contemporană luminată pe margini, vă vor ajuta să evitați supărătoarele umbre și să faceți spațiul să se simtă mai luminos și mai deschis. Într-o cameră mică sau unde nu puteți adăuga noi surse de electricitate, încercați să schimbați lustra într-una cu mai multe becuri, astfel încât să aveți lumină provenind din mai multe direcții de la un singur corp. Iluminatul încastrat este o altă modalitate excelentă de a vă ilumina și mări vizibil baia, mai ales că nu ocupă nici spațiu suplimentar.

* Creați linii lungi
Indiferent dacă baia dvs. este un dreptunghi tipic sau are o formă mai ciudată, de obicei, puteți găsi un perete sau o zonă care este ceva mai lungă decât celelalte. Adăugarea unui raft, a unei benzi din plăci ceramice, a unei șine de modelare sau a unui alt element lung (chiar și a unei benzi simple de vopsea) vă poate ajuta să subliniați cea mai lungă linie din camera dvs. și să atrageți ochiul până la cel mai larg punct.

* Împingeți vizual pereții
Dacă baia dvs. este deja foarte lungă și într-o formă înspăimântătoare de tunel, în loc să accentuați și mai mult lungimea, luați în considerare întinderea vizuală a lățimii. Folosiți-vă de plăci lungi și elegante de faianță, precum și de o bandă de accent din faianță în zona dușului, extinzând vizual lățimea camerei, pentru un aspect mai echilibrat și o atmosferă mai puțin asemănătoare tunelului.
• Prosoapele agățate pe perete și rafturile care ies în relief provoacă o obstrucție vizuală și opresc fluxul natural pe care ochiul îl percepe într-o cameră. Prin urmare, scăpați de orice obstacole vizuale care ar putea duce la acest lucru. Dacă aveți un dezvoltat fler artistic sau un prieten preocupat de artă, ar trebui să luați în considerare pictarea sau modelarea decorativă a celui mai mare și mai deschis perete. Puteți agăța o imagine încadrată care arată ca o fereastră, cu priveliște spre o grădină sau un orizont frumos. De altfel, orice piesă de artă care înfățișează o vedere în aer liber va ajuta la creșterea senzației de spațiu.

* Mergeți pe verticală
Dacă nu o puteți învinge, faceți-o să lucreze în avantajul dvs.! Și aici ne referim la dimensiune! Uneori, dacă baia dvs. are forma unui pătrat mic, în loc să încercați să o faceți să pară mai mare pe orizontală, cea mai inteligentă abordare este aceea de a îmbrățișa înălțimea ca cea mai mare dimensiune și de a sublinia această caracteristică. Folosirea unor elemente verticale la fel de simple precum o oglindă înaltă și subțire și o culoare accentuată îndrăzneață pe un perete mai mic, pot spori înălțimea unui spațiu și pot face ca încăperea să se simtă mare și fluidă, din această perspectivă. Adăugați niște lumini delicate și o gresie în alb și negru și aveți o mulțime de elemente care vor păstra ochiul în mișcare de la podea până la tavan. Puteți crea iluzia unui tavan „ridicat” dacă modelați porțiunea din jurul marginii tavanului. Utilizați stucaturi și pictați-le în aceeași culoare ca și plafonul. Pentru un aspect capricios, adăugați nori falși sau steluțe, folosind culori deschise sau nelipsitul alb.

* Păstrați un profil scăzut
Vreți să imprimați o anumită „personalitate” băii dvs., fără a micșora vizual spațiul? Uitați-vă în jos! Încercați să adăugați intensitate elementelor cu un profil inferior, cum ar fi masca de chiuvetă sau gresia, păstrând în același timp celelalte elemente simple și deschise. Această abordare oferă spațiului mult caracter, păstrând totuși un sentiment de expansiune. De fapt, având o culoare închisă sau vibrantă aproape de nivelul podelei poate face uneori ca jumătatea superioară a camerei să se simtă și mai deschisă și mai aerisită prin contrast. Acest lucru poate fi realizat folosind podele colorate.

* Îndepărtați dezordinea
Cu cât aveți mai multe „lucruri” în baie, cu atât aceasta va părea mai mică. Scăpați cât mai repede posibil de dezordine! Iar asta nu înseamnă neapărat lucruri împrăștiate sau haine murdare (care nu ar trebui să existe defel), ci cât mai puține elemente și accesorii. Optați pentru o piesă mare de artă pe pereți, în loc de o mulțime de piese mai mici. Mutați orice lucru de care nu aveți nevoie imediată într-un dulap, o debara, în masca de chiuvetă sau chiar în șifonier. Nu numai că spațiul dvs. se va deschide vizibil, dar vă veți simți mult mai bine, întrucât baia dvs. va fi mai curată. O baie îngrijită arată întotdeauna mai mare și mai spațioasă decât una „înfundată” și murdară. Ideal ar fi să fie vizibile doar elementele esențiale și îndepărtat orice altceva vă stă în drum. Petreceți un pic de timp organizându-vă zonele de depozitare într-un dulap sau un șifonier, pentru a profita la maximum de ceea ce aveți. Îndepărtați accesoriile decorative de pe pereți sau de pe rafturi! Chiar și produsele cu utilizare imediată ar sta mult mai bine într-un colțișor al lor special amenajat. Veți constata că merită efortul! Aceste tehnici de decorare funcționează în orice cameră mică, cu atât mai mult într-o baie, și vor ajuta la furnizarea iluziei de spațiu extins. Acum este momentul să scăpați de obstacolele vizuale!

În concluzie, există multe modalități de a face o baie mică să pară mai mare, atunci când nu aveți opțiunea de a extinde cu adevărat spațiul. Puteți utiliza oricare sau toate ideile pe care le-am sugerat aici, iar pentru a vă fi mai ușor iată o binevenită recapitulare:
* O măsuță de toaletă mai mică, chiuvetă – piedestal sau elemente plutitoare
* Îndepărtarea dezordinii
* Folosirea oglinzilor
* Pardoseli de culoare deschisă
* Amplificarea luminii artificiale sau a celei naturale
* Eliminarea oricăror obstrucții vizuale
* Folosirea de culori șterse și tonuri de culori similare
* Folosirea unor plăci de dimensiuni medii, în culori asemănătoare cu nuanța peretelui și faianță până la tavan în perimetrul căzii sau dușului
* Dulapuri/nișe/rafturi amenajate în perete, pentru a nu obstrucționa privirea
* Deși aceste idei au fost concepute pentru a vă ajuta baia să pară mai mare, multe dintre acestea pot fi aplicate oricărei alte încăperi din casa dvs.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.houzz.com
https://www.multitradebuildingservices.com
https://www.thespruce.com
https://www.architecturaldigest.comspace
https://www.homesandgardens.com
https://www.firstchoicewarehouse.com.au
https://www.bellabathrooms.co.uk